Начало » Общност » Малките ученици в клас, големите ще се редуват

Малките ученици в клас, големите ще се редуват

Присъственият учебен процес ще бъде възстановен частично от 12 април. Учениците от 1. до 4. клас се връщат в училище, както и три от осемте класа между 5. до 12. клас.

Това съобщи на седмичния брифинг на на здравните власти министърът на образованието Красимир Вълчев, като уточни, че се връща режимът, който беше преди 22 март.

„Ще продължим графика и ще започнем със 7., 8. и 10. клас. След това от 26 април, ако ситуацията позволява, графикът продължава с 5., 9. и 12. клас“, поясни той.

„12. клас ще приключат по-рано учебната година, затова е важно да се върнат на 26 април“, подчерта Вълчев.

За тях графикът ще е от 26 април до 14 май.

„Това няма да го видите в заповедта, тъй като тя ще обхване периода на извънредните мерки – тоест до 30 април. Подчертавам, че това е силно зависимо от общото решение за налагане на мерки. Като цяло ситуацията в системата на образованието е следната – при съпоставими общи стойности спрямо ноември, ситуацията е близо два пъти по-добра. Два пъти по-малко са заразените учители и ученици“, каза още просветният министър.

От 17 май присъствено в училищата ще влязат 6. и 11. клас, както и отново 7. клас, за да го приоритизираме, но това е пожелателен график“, уточни министърът.

„Считаме за разумно до 40% от учениците от 5. до 12. клас да се върнат в училище“, допълни Вълчев.

Присъствено ще могат да учат и паралелките, които са единствени от даден випуск.

Ще бъдат възстановени дуалните форми на обучение в предприятията, както и практическите занятия и индивидуалните изпити и дейности.

Източник: moreto.net

 
banner
banner
BudnaVarna.com