Начало » Общност » Язовир „Камчия“ прелива, започва бързо пълнене на „Цонево“

Язовир „Камчия“ прелива, започва бързо пълнене на „Цонево“

Язовир „Камчия“, който осигурява вода за питейни нужди на Варна, Бургас и редица други населени места, е на 101% пълен и прелива, а изходящите водите започнаха да пълнят язовир Цонево.

Справка в дневните бюлетини за състоянието на водите показва, че към 8 часа на 5 април в язовира е имало 236 млн. куб. м. вода, което е над максималния му обем от 233 млн. куб. м. и водата излиза през преливника.

Само за 3 денонощия в язовира са влезли около 10 млн. куб.м.

Преливащата вода се изпуска по долното течение на река Луда Камчия, която пък захранва язовир Цонево. Към вчера сутринта в язовир Цонево са се вливали 50 куб. метра вода всяка секунда. Към 8 часа на 5 април, нивото на язовира е било 144 млн. куб.м. или с 5 повече от три дни по-рано.

Дори и с подобен приток язовир Цонево няма да се напълни скоро, тъй като в момента нивото му е едва на 44% от пълния му обем. Язовирът осигурява вода за девненските заводи и за поливане на площите в Камчийска долина.

В следващите две години няма да има никакво напрежение за вода за цялото Черноморие. Това увери министърът на околната среда и водите Емил Димитров на брифинг в Бургас след като вчера беше направена проверка на готовността на язовирните съоръжения за провеждане на висока вълна, а днес при пълен язовир бяха изпробвани облекчителните съоръжения, главен изпускател и преливник на яз. „Камчия“. „Всичко е изправно и функционира правилно, язовир „Камчия“ е пълен и водата се изпуска през преливника по река Луда Камчия към язовир „Георги Трайков“ (яз. „Цонево“), увери министърът. Той посочи, че с водата от яз. „Камчия“ ще се увеличи обемът на язовир „Георги Трайков“, за да може тя да използва за цялата промишленост на Девня.

Източник: Moreto.net

 
banner
banner
BudnaVarna.com