Начало » Политика » ГЕРБ-СДС печели във във Варненска област

ГЕРБ-СДС печели във във Варненска област

При близо 70 процента обработени протоколи от секционните комисии във Варненска област ГЕРБ-СДС води с 27,43 на сто от гласовете, съобщи председателят на РИК в крайморския град Велин Жеков. На втора позиция с 19,8 процента от бюлетините е партия „Има такъв народ“. За „БСП за България“ са гласували 11,28 на сто от избирателите в региона. Демократична България е получила подкрепата на 9 процента от гласоподавателите, ВМРО-БНД – на 6, а коалиция „Изправи се!Мутри вън!“ – на 5,4 на сто. За ДПС са близо 4,5 процента от подадените бюлетини. Същият е и резултатът на коалиция „Воля-НФСБ“.

От 670 секционни комисии, около 50 не проявиха достатъчно отговорност, не се съобразиха с предварителните графици и предизвикаха опашки за няколко часа през нощта, коментира Жеков. Той допълни, че затруднения е създал и фактът, че само през последната седмица преди изборния ден са сменени около 500 членове на СИК, включително и председатели.

При обработването на протоколите през нощта е проведено експресно проучване, което показва, че в секциите, където членовете са гледали обучителните материали, предоставени он лайн от РИК, не са допускали грешки при попълването на документацията, каза още Жеков. Неговата позиция беше, че за да изчезнат затрудненията около броенето на гласовете, би било добре да се мисли в посока председателите на СИК да бъдат назначавани за постоянно и да преминават през обучения.

Източник: БТА

 
banner
banner
BudnaVarna.com