Начало » Общност » Петрич кале край Варна посреща посетителите с нова беседка и информационни табели

Петрич кале край Варна посреща посетителите с нова беседка и информационни табели

Петрич кале е ранновизантийска и средновековна българска крепост, намираща се източно от белославското село Разделна, Област Варна. По пътя за обекта вече има нова беседка, както и много информационни табели. 

Крепостта е разположена на висока каменна тераса над село Разделна, част от Авренското плато. Землището и е част от Община Аврен. До нея се достига през село Разделна. В края на селото се продължава по неасфалтиран път и зле обозначена туристическа пътека. Североизточно от крепостта се намира защитена местност Петрича, а по пътя към нея има туристическа хижа.

Крепостта е изградена през 5 – 6 век като част от ранновизантийската отбранителна система. В периода на Първата българска държава вероятно е престанала да функционира като отбранително съоръжение, а в землището около нея се изграждат славянски селища. В годините на византийско владичество тя отново функционира, а през Втората българска държава преживява разцвет. Превзета е от османците през 1388 г. През 1444 г. е превзета и разрушена при кръстоносния поход на Владислав Варненчик.

Данни за Петрич кале има от 1154 г. от арабския пътешественик и географ Мохамед ал-Идриси. Той описва крепостта като „голям, хубав и богат град“.

Крепостта е проучвана през 1970-те години. Същите са възобновени едва през второто десетилетие на 21 век.

 
banner
banner
BudnaVarna.com