Начало » Общност » Изсичат още гора в Коджа тепе край Варна

Изсичат още гора в Коджа тепе край Варна

Освен отсечените 4 декара гора в местност Коджа тепе край Варна, поне още 16 декара ще последват съдбата ѝ заради строителство на жилищен комплекс, стана ясно днес на онлайн пресконференция, дадена от инвеститорите в проекта.

Бъдещият комплекс „Varna Sky“ ще бъде разположен на 20 декара площ, а при интерес от страна на купувачите ще бъде разширен на 40 декара, съобщи Момчил Караджов от „Алфа 1 Секюритис“ АД, инвеститор в проекта.

Припомняме, че местност Коджа тепе се намира между „Горна Трака“ и кв. „Виница“ и е изцяло горска територия, а 4 декара сеч в района извадиха варненци на няколко поредни протеста.

Заради построяването на комплекса гората ще бъде унищожена, но това е съдбата ѝ, заложена с Общия устройствен план на Варна, съобщи Караджов. По думите му, след като теренът е бил определен като урбанизирана територия в Общия устройствен план, е била предопределена и съдбата на гората, а въпросът не е дали, а кой ще строи там.

Според него въпреки, че ще бъде унищожена гората, по проект са заложени 50% зелени площи и комплексът щял да бъде еталон. Интензивността на застрояване пък била намалена наполовина от разрешените показатели за района, а идеята била да създаде напълно нов стандарт за качество на живот на обитателите.

Като бонус бъдещите собственици на имоти в комплекса щели да имат и парк в съседство. Става дума обаче не за 25 декара гора, собственост на инвеститора, а за 25 декара общинска гора. За нея инвеститорът е изготвил проект и е предложил на Община Варна безвъзмездно да я превърне в парк.

Така бъдещият парк щял да облагороди целия район и да бъде бонус и за всички останали, живеещи в района.

По негови думи, инвеститорът има интерес към района от 15 години и са извървени редица стъпки, а всички действия са в рамките на закона. Според него на протестите против изсичането на гората са изговорени редица лъжи. Той обаче не отговори защо едва сега от дружеството дават пресконференция по темата.

Според Караджов при залесяването на Коджа тепе, където преди това е имало лозя, гората не е била определена като защитна, т.е. самото залесяване не е било със защитна цел от ерозия и свлачища. По думите му, едва 20 години по-късно гората придобива „статут“ на защитна гора, и то накуп с редица други горски площи в района, без на практика да има подобна нужда.

Според Караджов районът не е свлачищен и строителството там не крие никаква опасност за околните имоти. По думите на арх. Георгий Станишев, от дружеството проектант, под повърхностния слой на самия хълм има твърда маса и няма никаква опасност от свличане.

Момчил Караджов съобщи още, че комплексът ще притежава собствена пречиствателна станция, а водите, които не могат да се използват повторно, ще бъдат включени в канализация.Бъдещия комплекс бе определен от инвеститора като град в града. Планирано е изграждане на цялостна инфраструктура, търговски площи, зони за отдих. Освен еднофамилни къщи в комплекса ще има и триетажни кооперации с апартаменти.

Източник: moreto.net

 
banner
banner
BudnaVarna.com