Начало » Общност » Без паника! Днес ще тестват сирените във Варна

Без паника! Днес ще тестват сирените във Варна

Националната система за ранно предупреждение и оповестяване ще бъде тествана днес, 1 април (четвъртък) от 11.00 часа във Варна и в редица други градове, съобщиха от отдел „Дейности по защита на населението“ към Община Варна.

Това се прави във връзка с изпълнение на Наредбата за условията и реда за функциониране на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на органите на изпълнителната власт и населението при бедствия и за оповестяване при въздушна опасност.

Сигналите ще бъдат съпътствани от гласова информация.

От ОД на МВР – Варна напомнят, че системата се тества два пъти годишно в първия работен ден на месеците април и октомври – в изпълнение на Наредбата за условията и реда за функциониране на Националната система за ранно предупреждение и оповестяването на органите на изпълнителната власт и населението при бедствия и за оповестяване при въздушна опасност. 

Целта е проверка на техническото състояние на изградената сиренна система, повишаване уменията за задействане на системата и излъчване на информация на живо, а също и обучение на населението за разпознаване на сигналите.

 
banner
banner
BudnaVarna.com