Начало » Общност » По родните плажове: По-евтина сянка и по-големи барове. Кога?

По родните плажове: По-евтина сянка и по-големи барове. Кога?

Площта на крайбрежните заведения ще бъде с до 50% по-голяма през наближаващото лято. Това предвиждат промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, които са пуснати за обществено обсъждане от Министерството на туризма.

На плажовете е позволено поставянето на преместваеми обекти и съоръжения за спортно-развлекателна дейност и заведения за бързо обслужване, като например барчета и заведения за хранене. В момента търговската площ на тези обекти може да бъде до 4% от територията на плажа.

Предложените промени в закона предвиждат площта им да бъде до 6% от пясъчната ивица. По този начин ще се даде възможност на концесионерите и наемателите на морски плажове да спазят изискванията, наложени от здравните органи, за по-голямо разстояние между масите, става ясно от мотивите към законопроекта.

Промените в закона предвиждат и глоби, ако заведенията на плажа заемат по-голяма от разрешената площ. При първо нарушение глобата за физически лица да бъде от 1000 лв. до 5000 лв., а за фирми от 2000 лв. до 20 000 лв., предлагат от министерството. При повторно нарушение в рамките на летния сезон, предлагат глобата да бъде от 2000 лв. до 6000 лв. за физически лица и от 4000 лв. до 40 000 лв. за фирми.

Концесионерите и наемателите на морски плажове ще могат да намалят цените на плажните принадлежности – чадъри и шезлонги, предвиждат още промените.

Ако намалят цените, ще бъде намалено и дължимото от тях концесионно възнаграждение или съответно наем. През миналата година заради пандемията всички стопани на плажове бяха задължени да намалят тарифите за чадъри и шезлонги поне с 50%, за да бъдат привлечени българските туристи.

През това лято обаче всеки стопанин на плаж ще решава сам дали да намали цените и с колко. Решението за намаляване на тарифите ще трябва да се вземе от концесионера или наемателя до 1 юни, като в този срок ще трябва да бъде уведомен и министърът на туризма.

Ако някой обяви, че ще намали цените, а след това не го направи, ще бъде глобен с между 10 хил. и 50 хил. лв., пише „Труд“.

 
banner
banner
BudnaVarna.com