Начало » Общност » Ново 20! Шефът те пита дали си ваксиниран

Ново 20! Шефът те пита дали си ваксиниран

Ваксинирали ли сте се срещу Covid-19?

Това е, което по-голямата част от компаниите ще питат своите служители, според ново проучване сред изпълнителните директори в САЩ, цитирано от агенция MarketWatch.

91% от 140-те анкетирани изпълнителни директори казват, че техните компании ще искат служителите им да ги информират, след като те бъдат ваксинирани срещу коронавирус, според проучването на KPMG – една от водещите световната данъчни, консултантски и счетоводна фирма.

Този въпрос ще бъде част от новото нормално, тъй като броят на случаите на Covid-19 намалява и нивата на ваксинации в САЩ продължават да се покачват, показва проучването. Всичките изпълнителни директори, анкетирани от KPMG, генерират поне 500 милиона долара годишни приходи.

Малко над половината изпълнителни директори (52%) заявиха, че очакват бизнесът да се нормализира до есента или зимата на 2021 г. Други 29% казват, че ще отнеме време до някакъв момент през следващата година, докато други 19% казват, че бизнесът се е променил завинаги.

Към датата на проучването (23-ти март 20201 г.) почти една трета от възрастните американци вече получиха поне една доза от двукратните ваксини, произведени от Moderna и Pfizer/BioNTech, според на тракер от Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Малко над 17% са напълно ваксинирани, показва още тракерът на CDC.

Johnson & Johnson JNJ е трета компанията в САЩ, която също получи неотдавна разрешение за спешна употреба на нейната еднодозова ваксина.

Проучването на KPMG показва, че много компании ще искат да знаят статуса на ваксинация на своите служители, а насоките на Американската комисия за равни възможности за заетост посочват, че работодателите по принцип могат да изискват ваксинации.

Изключение може да има за работниците, които „истински се придържат към религиозните си убеждения“ срещу ваксинация или работници с увреждания, които им пречи да бъдат ваксинирани.

Работодателите могат да попитат за статуса на ваксинация на работник, тъй като това не е въпрос, свързан с уврежданията, смята адвокатската кантора Saul Ewing Arnstein & Lehr. Отговорът на лицето „не разкрива непременно медицинското състояние на служителя“, твърдят от фирмата. Може да има много причини, поради които човек все още не е получил ваксината, отбелязват адвокатите на фирмата.

От една страна, работникът все още може да няма достъп до дадена ваксина срещу Covid-19.

Половината от главните изпълнителни директори, анкетирани от KPMG, заявиха, че най-голямото им притеснение е, че политиката и достъпът до ваксини в различните държави ще попречат на усилията за ваксиниране на персонала. Например европейските страни изпитват трудности по полаганите от тях усилия за ваксинация.

Една трета от изпълнителните директори пък се притесняват, че служителите им няма да се имунизират поради дезинформация относно безопасността на ваксините.

В САЩ по-малко хора изчакат и колебливостта отслабва, сочат последни анкети. Едва 22% от анкетираните през февруари от мозъчния тръст Kaiser Family Foundation са се класирали в категорията „изчакайте и вижте“, в сравнение с 31% през януари от 39% през декември.

Анкета на Pew Research Center, публикувана по-рано този месец, пък показва че 69% от американците възнамеряват да се имунизират или вече са били ваксинирани. Това е повече от 60% от американците, които са заявили през ноември 2020 г., че планират да бъдат ваксинирани.

Източник: БНР

 
banner
banner
BudnaVarna.com