Начало » Общност » Вече фалшифицират и талоните за имунизация

Вече фалшифицират и талоните за имунизация

Случай на фалшифициране на картончето за имунизация засякоха днес във ваксинационния кабинет на Районната здравна инспекция във Велико Търново. Това е пореден случай на опит за злоупотреба от гражданите за поставяне на ваксина, заявиха здравните власти.

Пациентката показала в имунизационния кабинет на РЗИ – Велико Търново, ваксинационното си картонче, според което първата доза от ваксината на „АстраЗенека“ е поставена на 21 февруари и днес подлежи на реимунизация.

На пациентката беше отказана ваксина, защото не фигурираше в списъка за имунизация на хората, включени във фазите от първа до трета, нито в списъка, генериран от електронния портал за ваксинация днес, поясни д-р Светлана Моминска от здравната инспекция.

„Не винаги нещата изглеждат и са така, както те ги казват. На гражданката ѝ трябва сертификат за края на април. Днес сме само 21 март“.

При проверката в регистъра се оказа, че първата доза от ваксината е поставена на посочената на картончето дата, но реимунизацията е насрочена за 2 май.

„Неспазването на периода между двете ваксинации крие здравен риск за пациентите и това не трябва да се подценява“, предупреди д-р Светлана Моминска.

Оказа се, че в РЗИ – Велико Търново, е имало и други опити за злоупотреби от страна на гражданите, които искат да се ваксинират, посочвайки, че са членове на секционни избирателни комисии, без действително да са ангажирани с изборите, съобщава БНР.

 
banner
banner
BudnaVarna.com