Начало » Общност » Възможно е удължаване на локдауна у нас

Възможно е удължаване на локдауна у нас

Локдаунът може да бъде удължен със 7 до 10 дни, съобщи по NOVA NEWS проф. Борис Богов, директор на „Александровска“ болница.

По думите му се е наложило да се стигне до него заради безконтролното събиране на хора.

„В „Александровска“ болница с 30 % са се увеличили пациентите през последните 10 дни, заетостта е около 42 % в интензивните легла, има и 6 интубирани“, допълни той. 

Според него средно с 10-12 години е намаляла възрастта на боледуващите в сравнение с предната вълна, сега тя е около 50 г.

„Нямам информация за „френски“ вариант, който не може да бъде хванат с PCR тестове, а ако има той няма как да е от семейството на коронавирусите, тъй като те са направени така че да хващат белтъчната му обвивка“, заяви проф. Богов.

Професорът сподели, че няма хоспитализирани ваксинирани пациенти.

Проф. Богов: Новият щам е по-заразяем, но се изкарва малко по-леко от предишния

„Имаме двама колеги по-тежко преминали втората игла, имат повече от 3-4 дни температура, а единият е с възпаление на мястото на убождането“, обясни той.

По думите му единият е бил с Moderna, другият с AstraZeneca.

По негова информация днес е имало отлив на ваксинацията, 93-ма са ваксинирани в „Александровска“, 36 от тях са втора доза (РНК ваксини).

Професорът сподели, че отлагането на втора доза не може да има негативен ефект. Но всеки заразен може да бъде здрав заразоносител.

 
banner
banner
BudnaVarna.com