Начало » Общност » Захранват корабите във Варна с електроенергия от брега

Захранват корабите във Варна с електроенергия от брега

Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) подготвя инфраструктурата за захранване на корабите с електроенергия от брега с цел намаляване на замърсяването, генерирано от плавателни съдове в българските пристанища.

Поетото предизвикателство е във връзка с осъществяване на общата европейска цел за преминаване към по-конкурентоспособна и устойчива TEN-T мрежа посредством използването на електричество в морския транспорт.

В контекста на Европейската зелена сделка, която има за цел да подготви прехода към нулеви емисии на парникови газове, ще бъдат извършени проучвания на пристанищното оборудване, инфраструктурата, експлоатационните характеристики и безопасността на българските морски пристанища.

Предстои да бъде извършен анализ на регулаторната рамка за брегово захранване с електричество на корабите, когато са в пристанищата, както и проучване на морските стандарти и изготвяне на технически анализи за необходимата инфраструктура за брегово подаване на електричество в пристанищата.

Проектът „EALING – Европейско водещо действие за брегово захранване с електричество на кораби в пристанищата“ цели ускоряване на развитието и внедряването на електрификацията на пристанищата, участващи в консорциума EALING. Започнал е на 1 юни 2020 г. и трябва да бъде реализиран до 30 юни 2023 г.

Обща стойност на проекта е 6 960 240,00 евро, като 248 212,00 евро са от бюджета на ДППИ.

В него участват 22 партньори от Испания, Германия, Гърция, Италия, България, Румъния, Словения, Ирландия и Португалия.

Пристанищата, участващи в проекта, са следните: Валенсия, Барселона, Хуелва, Хихон, Венеция, Анкона, Триест и Монфалконе, Венеция, Бургас, Констанца, Пирея, Рафина , Варна, Копер, Лейксос, пристанища на Азорските острови и ирландски пристанища

 
banner
banner
BudnaVarna.com