Начало » Общност » Омбудсманът призова за връщане на 20-дневния срок за плащане на сметките за ток

Омбудсманът призова за връщане на 20-дневния срок за плащане на сметките за ток

Омбудсманът Диана Ковачева призова трите електроразпределителни дружества – „ЕВН България Електроснабдяване“ ЕАД, „ЧЕЗ Електро България“ АД и „Енерго-Про Продажби“ АД, да удължат от 10 на 20 дни срока, в рамките на който клиентите им трябва да платят задълженията си за ток. Това съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

Причината за препоръката на омбудсмана са жалби на граждани, в които те изразяват тревогата си, че без предупреждение, дружествата са върнали 10-дневния срок за плащането на сметките, който заради извънредното положение от пандемията беше удължен на 20 дни.

Според доц. Ковачева, това се отразява неблагоприятно на затрудненото финансово състояние на гражданите, защото от 11-ия ден след излизане на фактурата започват да се начисляват неустойки за забавянето. „Следва да отбележа, че наблюдаващата се в момента усложнена епидемична обстановка доведе до приемане на нови, по-тежки мерки против разпространението на коронавируса, с предстоящ локдаун в София и други места в страната, което неминуемо ще засегне голяма част от доходите на домакинствата“, подчертава омбудсманът.

В контекста на предстоящата нова пандемична криза и локдаун обаче омбудсманът Диана Ковачева настоява дружествата да предприемат действия за временното връщане на 20-дневната отсрочка за плащане на сметките за електроенергия.

 
banner
banner
BudnaVarna.com