Начало » Общност » Започва Великият пост

Започва Великият пост

От днес, ден след Сирни Заговезни и седем седмици преди Великден, започва Великият /Великденският/ пост. Той се спазва до големия християнски празник Великден, който тази година е 2 май.

До самия празник се ядат постни храни – месо, риба, мляко и млечни продукти, яйца, както и алкохол не присъстват на трапезата. През целия пост се разрешава да се яде риба два пъти – на Благовещение и на Връбница.

Великият пост е установен, за да могат в това време вярващите да се покаят и очистят душите и телата си и така да се подготвят за посрещане на най-великия християнски празник – Възкресение Христово.

Риба се разрешава два пъти – на Благовещение (винаги на 25 март, но ако не се пада през Страстната седмица) и на Връбница (Цветница). Морските дарове и охлювите се считат за постни.

Строг пост се пази сряда и петък, ако не се пада Благовещение и Цветница тогава. Строг пост се пази и през Страстната седмица, а на Разпети Петък се минава само на хляб и вода.

Църквата приема, че и постилият само седмица преди Възкресение е проявил желание, усърдие и смирение да се доближи до Христос.

Великият пост е най-важният и най-продължителният от четирите постни периода през годината. Той припомня за четирийсетдневния пост на Исус Христос в пустинята, въвежда в Страстната седмица и в най-светлия християнски празник Възкресение Христово – Великден.

Източник: hera.bg

 
banner
banner
BudnaVarna.com