Начало » Общност » Кога ще приключи пандемията?

Кога ще приключи пандемията?

В четвъртък, на 11 март, се навърши година, откакто Световната здравна организация (СЗО) официално обяви коронавируса и болестта, която той причинява – Covid-19, за пандемия. Но какви условия трябва да бъдат изпълнени, за да може СЗО да оповести, че пандемията е приключила?

Според репортаж на Би Би Си първият критерий е, че няма повече инфекции. В момента има само 14 държави или територии, свободни от Covid-19, като 12 от тях са острови в един от двата най-големи океана.

Проблемът е, че спирането на инфекциите е много трудно, като броят им непрекъснато се увеличава. Ефектът от осемте ваксини, които вече се прилагат, се усеща много бавно и ще отнеме много месеци, за да се достигнат 75% имунизирани, към които се стремят САЩ.

Друг фактор би бил постигането на т. нар. Колективен или стаден имунитет, т.е. когато голяма част от населението стане имунизирана срещу вируса и предаването му е спряно или забавено до максимум.

Стадният имунитет срещу Covid-19 ще бъде постигнат с имунитета на 60% от световното население, което, в краткосрочен план, не е достижимо, според СЗО. „Все още се учим за имунитета срещу Covid-19. Повечето хора, заразени с Covid-19, развиват имунен отговор през първите няколко седмици, но не знаем колко силен или дълготраен е този имунитет. Има също съобщения за хора, заразени с Covid-19 за втори път“, отбелязват от СЗО.

Затова най-правдоподобното ще бъде да се счита, че пандемията е приключила, когато заразяването с вируса е под контрол или, както съобщава Би Би Си, когато „броят на инфекциите, хоспитализациите и смъртните случаи вече няма да се счита за спешен медицински проблем“.

„Това, което се надяваме, е да постигнем нива на инфекцията, които могат да бъдат контролирани, а вирусът да става все по-малко опасен и заразен, за да се постигне баланс, при който ендемичността на този патоген не е толкова лоша за повечето хора. Това би ни позволило да живеем с този вирус и в същото време да се върнем към някакъв вид нормалност“, каза Джефри Шаман, професор по екологични здравни науки в Колумбийския университет в Ню Йорк.

И колко време ще отнеме? Изследване на учени от университета „Емори“ и държавния университет в Пенсилвания изчислява времевата рамка, използвайки математически модел. Според изследването това може да отнеме между година и десетилетие, въпреки че директорът на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус посочи датата към средата на 2022 г.

 
banner
banner
BudnaVarna.com