Начало » Общност » Отпадна забраната за културни събития във Варна

Отпадна забраната за културни събития във Варна

Вълна от недоволство сред актьорската гилдия във Варна, след като ограничителните мерки срещу COVID-19 се стовариха основно върху културата, съобщава bTV. Местният щаб затвори за две седмици театри, галерии, музеи и кина.

Забраната за всякакви сценични прояви заплаши от провал днешния 100-годишен юбилей на драматичния театър „Стоян Бъчваров“. Последва обаче неочакван обрат.

От началото на годината актьорите от драматичния театър „Стоян Бъчваров“ подготвят юбилейната постановка „100!“, с която тази вечер да бъде отпразнуван един век от създаването на театъра. На тържеството се очакваше да присъства и президентът Румен Радев. Докато не дойде забрана от местния щаб с борба с  COVID-19.

„Призовавам всичките си колеги внимателно да наблюдават какво се случва, да си задават въпроси и да подлагат всичко под съмнение“, заяви актрисата Полина Недкова.

Единствената друга по-рестриктивна мярка във Варна до момента е преминаването на учениците от 6-ти до 12-ти клас в онлайн обучение. Моловете и заведенията остават отворени.

„В пространството витае, че тази заповед е спусната по причина на това, че президентът Румен Радев щял да дойде да отбележи с нас 100-годишния юбилей на театъра „, отбелязва актьорът Стоян Радев.

Часове след въвеждането на забраната, последва отмяната й.

„Каквото и да направим, винаги е грешно. За да не се политизират въобще процесите, отваряме отново театрите“, заяви областният управител Стоян Пасев.

Очаква се отмяната на забраната за културни събития да бъде обявена официално. И юбилеят на театъра може да се проведе.

 
banner
banner
BudnaVarna.com