Начало » Общност » Пореден протест срещу изсичането на защитна гора във Варна

Пореден протест срещу изсичането на защитна гора във Варна

Варненци излизат на пети пореден протест срещу изсичането на защитна гора в местност „Коджа Тепе“. Протестиращите ще се съберат на 14 март (неделя) от 11:30 ч. пред сградата на Община Варна. „Досега искахме да се разграничим от другия протест до общината. Но мястото ни е точно там. Нашият протест не е политически и не е свързан с нито една политическа фигура. Искаме да спрем изсичането на тази гора“, това заяви за Радио Варна Ива Христова от протестиращите.

Протестиращите настояват за незабавно спиране изсичането на защитната гора, възстановяването й и връщане на официалния й статутРайонът в местност „Коджа Тепе“ е залесен изкуствено през 1951 г. Това се случва след серия свличания на земни маси и наводнения в няколко варненски квартала, включително курорта „Св. Св. Константин и Елена“. По съмнителен начин, според протестиращите, търговско дружество успява да придобие терени през годините и да промени техния статут. В момента е изсечена огромна площ от укрепващата прилежащия скат гора. Там се планира строителство, срещу което се обявяват протестиращите.

Унищожаването на защитната гора е предпоставка за предизвикване на свлачищни процеси, които ще нанесат щети за десетки милиони, алармират протестиращите варненци.

Живеещите в района предупредиха на предходните четири протеста, че продължаването на проекта за застрояване застрашава имуществото, живота и здравето на стотици семейства

Видео, показващо мащабното изсичане на 60-годишен боров масив, предпазващ района и жилищата на хиляди варненци, е достъпно на адрес https://youtu.be/SaZ-L0DEuSQ

Гражданите вече прилагат и с документи: Сведение от 3420 граждани на гр.Варна, подписали се в подписката и петицията срещу изсичането на защитната гора в местността „Коджа тепе”, СО Горна Трака; Първи отговор от главния архитект на Община Варна по въпроси от петицията; Отворено писмо с две приложения, депозирани вчера в деловодството на Община Варна, вкл. карта на потенциални свлачищни зони в района на м-т „Коджа тепе“; Документ/и от РИОСВ – Варна по промяна на статута на района (след приемане на ОУП на града от 2012 г.).

Източник: Радио Варна

 
banner
banner
BudnaVarna.com