Начало » Общност » Проф. Ангелов с последна информация за COVID-19

Проф. Ангелов с последна информация за COVID-19

Здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов отиде на посещение в Бургас, където натискът на заболеваемостта от коронавирус е много голям. Той коментира въвеждането на нови мерки.

Стана ясно, че сред тях са връщането на учениците от 5-12 клас в домашно обучение. Ограничаване работата на фитнеси и заведения. Обсъждано е и носенето на маски на открито. Броят на болничните легла, предназначени за пациенти с COVID-19 в област Бургас, ще бъде увеличен.

„Отчитаме тревожно увеличение на броя повиквания към Националната система 112. Ръстът е с 30%, като 40-50% от всички обаждания са за граждани с COVID-19“, посочи здравният министър.

По тази причина, за да бъде нормализирана ситуацията в областта, по-късно днес директорът на регионалната здравна инспекция в Бургас ще предложи на Областния кризисен щаб от петък, 12 март, за две седмици да бъдат преустановени присъствените учебни занятия за класовете от 5-и до 12-и клас, работното време на ресторантите да бъде намалено до 22.00 ч., както и временно да бъдат преустановени посещенията във фитнесите и търговските обекти – тип МОЛ.

Предстои решенията да се вземат с регионалните здравни инспекции. Целта остава ограничаване струпването на хора.

Проф. Ангелов потвърди, че засега ще се действа по региони.

„Има области, където заболеваемостта е 50 души на 100 000. Ако се вземат мерки на национално ниво, няма да има справедливост. Започваме с локални мерки“, заяви той.

По думите му ще се работи бързо, защото има области в „заплашителни размери“

 
banner
banner
Budnavarna