Начало » Общност » Спешните медици във Варна искат затягане на Covid мерките

Спешните медици във Варна искат затягане на Covid мерките

Лекарите от Спешната медицинска помощ във Варна се присъединяват към призива на своите колеги от Националната асоциация за затягане на мерките срещу COVID-19. Медиците се притесняват, че с всеки изминал ден броят на заразените в областта се увеличава, а това ще доведе до сериозен натиск върху здравната система.

Значително са се увеличили случаите на COVID-19 във Варна през последните дни. Само за изминалото денонощие те са над 270, което нарежда града на трето място по брой на новозаразените в страната. В центъра по Спешна медицинска помощ имат много обаждания за сериозни случаи на COVID-19.

Само от снощната смяна в центъра са посетили 25 адреса. От тях 15 са пациенти с коронавирус, а десетима са хоспитализирани. Това заяви в „Денят започва“ заместник-директорът на центъра д-р Иван Здравков.

„Натиск още не се усеща. Интересен е фактът, че другите адреси намаляват може би и ние го отдаваме на факта, че пациентите ги е страх да викат екипи на Спешна помощ, за да не ги заразим. Ковидите се увеличават, но другите обаждания намаляват, които не са толкова спешни“, коментира той.

Според него като лекар, мерките трябва да се затегнат, защото това рефлектира върху лекарите и върху здравната система. По думите му, по вчерашна информация е била свобода само 1/5 от всички легла във Варна.

Областният кризисен щаб не е разпоредил допълнително затягане на мерките, остава единствено отмяната на плановите операции, а големите болници в града са увеличили ковид леглата с 20%.

 
banner
banner
Budnavarna