Начало » Общност » Под карантина след снимка от градина – полицай от Варна осъди РЗИ-то

Под карантина след снимка от градина – полицай от Варна осъди РЗИ-то

Полицай от Варна осъди РЗИ за неправомерно поставяне под карантина след снимка в социалните мрежи. Оказва се, че случаят не е изолиран.

На 10 юни 2020 Жеман Хасан качва снимка в социалните мрежи заедно със свои приятели, докато копаят градинка във Варна. Няколко дни след това РЗИ ги поставя под карантина.

„На тази снимка нямаше човек с коронавирус, който да е контактен с нас. Ние просто сме едни хора, като една бригада. Правехме една градинка доброволно“, разказа Жеман.

Инспекторите от РЗИ не дават обяснение на мъжете, заради кого са поставени под карантина. Това не е записано и в предписанията за карантина, които са им връчени. Всички те си правят тестове и всички са отрицателни.

„Те са подали сигнал, че този човек с коронавирус е бил при нас и е правил градинката. А той го няма нито на снимките, нито е бил в градинката“, заяви Хасан.

Така единият от хората на снимката, който е полицай, завежда дело срещу РЗИ. Съдът не приема въпросната снимка за доказателство и дава възможност на РЗИ да обясни кой, кога и на какво основание е направил извадка от Facebook профила на Жеман, как е постъпила тази публикация в РЗИ и какво се установява от нея. От здравната инспекция обаче не представят доказателства.

„Вие разбирате ли, че това не е нормално. Аз мога да подам сигнал да кажа, че Иван от петия етаж е с коронавирус и е контактен с Пена – и Иван е с коронавирус, без някой да го е проучил“, смята той.

Така съдът приема, че Здравната инспекция изобщо не е проверила фактите преди да постави полицая под карантина. Предписанието е отменено, а РЗИ-Варна, е осъдена да плати 600 лева разноски по делото.

Заради снимка в социалните мрежи е карантиниран и Георги Пеев от Хасково. Причината – наблюдавал е тренировка на Григор Димитров по време на посещението му в родния му град през юли.

„След тренировката застанах до него, снимаха ни и си тръгнах. Контактът ми е бил не повече от 10 секунди“, сподели Пеев.

Седмица по-късно той обяви чрез социалните мрежи, че има коронавирус. Георги също не е получил обяснение заради кого го поставят под карантина. И завежда дело срещу инспекцията, но не за пари.

„Предписанието на РЗИ е незаконосъобразно, тъй като не е упоменато с кое лице заразено с Ковид-19 съм бил. Не ми е дадена възможност сам да избера адрес. Те дойдоха с предписание, разписано и с адрес, а по закон можеш сам да избираш.

Решението бе отменено, като съдът се съобрази изцяло с моите аргументи. РЗИ не обжалва. И решението влезе в сила, като искам дебело да подчертая, че не съм взел 1 стотинка от РЗИ. При мен беше по-скоро за спорта.

Не съм ги съдил след това за щети и смятам, че така трябва да се отнасяме цивилизовано към някои неща. Защото, ако ги бях осъдил, всички ние щяхме да плащаме за нещо, а и РЗИ самите те не смятат, че са виновни, защото бяха оставени миналата година с тази неразбория около коронавируса сами да се справят. Натовареността им беше огромна“, добави Георги.

 
banner
banner
Budnavarna