Начало » Общност » На 88 години e, a изглежда умопомрачително

На 88 години e, a изглежда умопомрачително

На 88 години тя изглежда умопомрачително! Като я видите, първата ви мисъл може да бъде само една: „Не, няма начин тази жена да е на повече от 60!“. Но Нахида Абден от Ливан има навършени 88, a тази година се готви да чества своята 89-aта годишнина като се надява, че пандемията няма да осуети плановете ѝ за шумно парти с приятели в родния си град Бейрут.

Ако не беше страстта на Нахида към спорта, ежедневните тренировки в залата, работата ѝ като фитнес инструктор и наистина, този изумителен външен вид и спортна форма, сигурно никой не би обърнал внимание на нейната история, а тя е просто впечатляваща.

„Започнах да спортувам, когато бях 50-годишна. Изпитвах силни болки в едното коляно и докторът ми препоръча упражнения. С огромна неохота и неудобство, тръгнах на фитнес. Придружаваха ме зет ми и внукът ми“, признава ливанката, която е абсолютен хит във всички форуми за здраве и кондиционна подготовка в интернет.

Нахида има четири деца, най-големият ѝ син е вече на 60. От 40 години е вдовица, но с много упоритост и постоянство, движи собствен бизнес – има марка за дрехи и текстилна фабрика.

„Възрастта за мен е просто някакво число. Забравям на колко съм години. Това никога не е било важно за мен. Когато започнах да спортувам изпитвах невероятен срам, но постепенно го преодолях и желанието да постигна нещо с тялото си, усещането, че с всеки следващ ден се чувствам все по-добре емоционално, те ме водеха и не ми позволиха да си намеря добро оправдание и да си остана у дома“, разказва ливанката.

Упоритостта на Нахида ѝ дава кураж да се запише на курс за фитнес инструктори. Завършва го с отличие. Когато получава дипломата си, тя вече е сигурна: „Нямаше да бъде честно към Бог да закача тази диплома на стената, без тя да послужи за други жени като мен. Започнах работа по новата си специалност, за да дам пример на моите връстнички, че ние не сме обречени да сме просто домакини, които се въртят край печката и слугуват у дома. Господ ми даде тази мисия.“

Спортът дава сила на духа на Нахида от Бейрут да пребори рака. Когато отива да се оперира, лекарите са поразе

ни: „Те започнаха да ме снимат, защото аз пеех и танцувах, а след малко трябваше да легна на операционната маса.“

Нахида среща и упреци от обществото, че на нейната възраст, мястото й далеч не е в залата, нито облеклото ѝ отива да бъде прилепнало по тялото – спортни клинове и бодита, които са подходящи за млади, спортуващи момичета, но не и за баби като нея.

„Постоянно ми намекват, че трябва да бъда по-женствена. Но ето, това съм аз, аз съм достатъчно женствена и нежна. Грижа се за себе си. Сутрин, преди да тръгна за работа, спирам се пред огледалото и поставям лек грим върху лицето си. За себе си, за самочувствие“, казва Нахида, която има специално послание и към всички жени, които винаги намират оправдание да останат на дивана и да оставят посещението в залата за „утре“:

„Мили момичета, ако си мислите, че сте родени да ядете, пиете, работите и спите, грешите. Животът ви е даден да бъде много повече от това. Изборът дали да го пропилеете неудовлетворени от себе си, но постоянно търсейки с какво да оправдаете мързела, е изцяло ваш!“

 
banner
banner
Budnavarna