Начало » Общност » България няма да участва в учението „Посейдон 21“ в Черно море

България няма да участва в учението „Посейдон 21“ в Черно море

Българското Министерство на отбраната още преди седем дни е уведомило НАТО и румънския Генерален щаб, че няма да може да участва в маневрите „Посейдон 21“ заради открити случаи на коронавирус, съобщава БГНЕС, позовавайки се на източници от военното ведомство.

България няма да участва в маневрите на НАТО „Посейдон 21“, започнали в Черно море, тъй като на два кораба от военноморския флот на страната са открити случаи на COVID-19.

Официалната церемония по откриването на маневри „Посейдон 21“ се състоя в румънското пристанище Констанца. По-рано беше планирано в тях да участват седем държави от алианса – България, Гърция, Испания, Румъния, САЩ, Турция и Франция.

В ученията, които ще се проведат от 27 февруари до 6 март, участват над 700 военнослужещи, 13 кораба и девет самолета.

Техният сценарий включва епизоди на неутрализиране на подводни заплахи с провеждането на операции по хидрографско разузнаване, откриване и обезвреждане на морски мини и импровизирани взривни устройства, смесени епизоди от борбата срещу самолети, надводни кораби и противникови подводници, както и теглене на повреден кораб, зареждане в морето и оказване на първа помощ, съобщава bTV.

„Маневрите „Посейдон 21“ са включени в програмата за комбинирано съвместно засилено обучение на НАТО. Целта им е да използват оптимално способностите на НАТО за укрепване на способността на Алианса да реагира бързо пред текущите промени в регионалната среда за сигурност“., съобщи румънският военноморски щаб.

 
banner
banner
Budnavarna