Начало » Политика » Кой откъде ще „краде“ гласове? Цветанов – от ГЕРБ, Мая – от БСП, а Слави – от всички

Кой откъде ще „краде“ гласове? Цветанов – от ГЕРБ, Мая – от БСП, а Слави – от всички

На 4 април всички партии ще се борят за гласовете на българските избиратели и в хода ще си „крадат гласове“. Защото отнякъде трябва да дойдат гласовете за новите политически играчи. В сегашния парламент има 5 групи – ГЕРБ, БСП, ДПС, „Обединени патриоти“ и „Воля“, а активността на последните избори беше малко над 54 %. Най-много гласове събра ГЕРБ – 1 147 292 гласа. Сега със сигурност от тези гласове най-вероятно ще крадат „Републиканците“ на Цветан Цветанов. Бившият втори в ГЕРБ разчита на разочарованите от Борисов и смятащи, че са недооценени или отритнати в управляващата партия.

Цветанов ще дърпа по регионите, където работи с бивши кметове на ГЕРБ – Благоевград, Банско, Сандански, Пловдив, Велико Търново, Русе, Ямбол, Видин и т.н. И очаква в последния момент да яхне вълна от недоволните, която сега социолозите не мога да уловят. Все пак и управляващите няма да седят на едно място и ще се опитват да убеждават най-вече негласувалите, колко много са направили в последните 4 години. Всъщност така БСП да спечели изборите за Великото народно събрание преди 31 години – тогава рефренът на социалистите беше, по приписваните на Тодор Живков думи – „това, което ние сме построили, вие не можете да боядисате“.

Освен „Републиканците“, от ГЕРБ ще „крадат“ още „Демократична България“ на Христо Иванов и Атанас Атанасов. ГЕРБ ще има проблем с „Да, България“, особено в София, които с кметовете си държат центъра на столицата.

За БСП на миналите избори гласуваха 955 490 души. Сега обаче в немалка част от техните гласове са се прицелили Мая Манолова и Отровното трио (по-скоро вече дуо), както и председателят на движение „Русофили“ с неговото „Възраждане за Отечеството“. И ще успеят да „откраднат“ някой и друг глас – все пак Мая Манолова е бивш кадър на социалистическата партия, а „Възрожденците–русофили“ се надяват да бъдат припознати от левите избиратели.

За гласовете на „Обединените патриоти“, които на миналите избори бяха 318 513, сега ще се борят няколко … патриотични формации – ВМРО, „ВОЛЯ и НФСБ“, „Атака“, както и „Възрожденците“. Процентите са между 7 и 10, така че голяма битка ще падне.

Слави Трифонов и неговата формация „Има такъв народ“ най-вероятно ще „дърпа“ отвсякъде. По всяка вероятност най-много от гласовете на протеста ще отидат при шоумена, както и гласовете на разочарованите от ГЕРБ.

Простата сметка сочи, че раздробяването на вота ще доведе до силно фрагментиран Парламент, в който при уж „нови партии“ ще се появат стари играчи.

 
banner
banner
Budnavarna