Начало » Политика » 4 партии сигурни за парламента, сочи проучване на „Афис“

4 партии сигурни за парламента, сочи проучване на „Афис“

Четири политически формации се очертават като сигурни и още три като потенциално възможни участници в следващия парламент. Това показват данни от проучване на агенция „Афис“, направено в периода 12-17 февруари.

То е реализирано със собствени средства, интервюирани са 1000 лица в домовете им.

Данните на „Афис“ показват, че политическата коалиция ГЕРБ-СДС засега запазва лидерската си позиция с малко над 25 % доверие, следвана на сравнително близка дистанция от коалицията „БСП за България“ – 22 % и половина.

Напрегната до последния момент може да се окаже и битката за третото място между партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ и ДПС.

В различна степен имат шансове за бъдещо парламентарно представителство още две коалиции – „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“, както и една партия – ВМРО, но успехът им зависи от тяхната предизборна кампания, посочват от агенцията.

От „Афис“ отчитат и нетипично висок дял на така наречените „Други партии“, които ще привлекат гласове, но ще останат извън парламента, като не са малко и формациите, които ще останат под 4-процентовия праг, но ще прескочат „заветния“ един процент от гласовете.

Най-висок резултат сред тях показва „Възраждане“ с 2,2 % доверие.

Данните свидетелстват за очертаваща се фрагментация на вота, което на практика означава, че антиправителственият протест от лятото не е намерил концентриран израз, а коалиционната формула на бъдещото управление на държавата, ако такава бъде договорена успешно, е неизбежна.

По-малко от два месеца преди насрочените парламентарни избори кардиналният въпрос за хипотетичната избирателна активност също остава без отговор. А основен фактор ще е продължаващата Covid-пандемия. Тъкмо пандемията ще повлияе на изборния резултат, е изводът от проучването на „Афис“, съобщава БНР.

 
banner
banner
Budnavarna