Сачева: До 2 март всички имена в листите на ГЕРБ ще са известни

„Най-късно до 2 март всички имена в листите на ГЕРБ ще са известни“. Това заяви в предаването „Политически НЕкоректно“ Деница Сачева – социален министър и областен координатор на ГЕРБ за Добрич. За листата в него тя коментира, че има „много свестни хора, които има какво да дадат“. По думите й има млади хора – лекари, юристи, специалисти по ИТ. По думите ѝ ситуацията е трудна заради пандемията и затова са нужни знаещи и можещи хора, които веднага да влязат в час и да започнат да предлагат решения на проблемите:

„Да са млади и неопетнени хора, за които не може да има съмнение в почтеността им“, подчерта тя, обяснявайки аргументите за посочване на хората, които ще влязат в партийните листи за предстоящите парламентарни избори на 4 април.

Сачева подчерта, че реденето на листи е екипна дейност в ГЕРБ и мнението на областните координатори и на Изпълнителното бюро имат значение.

„Лицата, които ще бъдат в листите, ще бъдат достатъчно ясна заявка за това каква промяна сме готови да наложим“, категорична беше тя и потвърди, че очакването е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да води листа:

„Партията, която спечели изборите, най-нормално е да направи правителство и премиер да бъде лидерът ѝ. Това е принципът. Но какво ще се случи на 5, 6, 7 април… Решенията ще се вземат в дните след изборите“.

ДПС и БСП не се разглеждат като евентуални партньори в бъдещо управление, заяви Деница Сачева и определи коалиционните партньори на ГЕРБ в настоящото управление (ВМРО и НФСБ – б.р.) като приемливи за нова коалиция:

„Не виждам в момента с кого от новите (политически формации – б.р.) бихме могли да влизаме в коалиция. А и те самите също категорично отричат ГЕРБ като възможен коалиционен партньор“.

Министърът на туризма Марияна Николова няма да бъде кандидат за народен представител. По думите ѝ единствената причина вицепремиерът Томислав Дончев не е координатор по подготовката на изборите е това, че той ще бъде кандидат за народен представител:

„ГЕРБ за първи път организира парламентарни избори и трябва да избегнат каквито и да било конотации за конфликт на интереси“.

Деница Сачева обясни, че няма законово изискване действащите министри да излизат в отпуска, ако са кандидати в предстоящата кампания, защото трябва да бъде осигурена непрекъсваемост на изпълнителната власт:

„Аз ще бъда в отпуска в по-голямата част от кампанията, но за някои решения ще трябва да се върна, защото трябва да има непрекъсваемост на мерките 60:40, 80:20 и за други постановления на Министерския съвет“.

Служебно правителство, което да ревизира управлението на ГЕРБ, не плаши управляващите:

„Не мисля, че създаваме след себе си каквито и да било факти за притеснение“, подчерта Сачева.

Във връзка с критиките, които е отправяла към ГЕРБ и премиера Бойко Борисов, които е отправяла преди да влезе в правителството и в партията, Деница Сачева заяви, че нещата се развиват, а и от ГЕРБ са си тръгнали много хора. Тя добави, че свободно и убедено може да защитава сегашните политики в социалната сфера и в областта на образованието.

„Представяте ли си, ако в момента имахме служебно правителство, как щяха да бъдат реализирани една голяма част от мерките, значителна част от които се реализират чрез законодателството“, каза още министър Сачева и подчерта, че необходимостта от действащ парламент е бил основният ѝ аргумент, с който е защитавала смисъла от оставането на кабинета „Борисов 3“ на власт въпреки активните протести през лятото, които настояваха за оставката на премиера:

„Това е и върховенството на закона – едно избрано правителство да завърши мандата си. … Смятам, че мнението ми от лятото доказа правотата си в хода на законодателния процес и на мерките, които се взеха по-късно“.

Според Деница Сачева няма въпроси в парламента, на които да не са получени ясни отговори, дори и от премиера Бойко Борисов:

„Не мисля, че има въпроси, на които ние не отговаряме. Даваме цялата информация, която е необходима“.

Премиерът не взема еднолични решения по отношение на мерките, категорична беше министър Сачева:

„Ние се събираме всяка седмица, разговаряме и специално мерките за 24 лева и за 75:0 са предложения на Министерството на социалната политика. Включително и 50 лева за пенсионерите бяха въпрос на обща дискусия, на която присъствахме с министрите на финансите и здравеопазването, както и вицепремиерът Томислав Дончев. Напоследък дори всеки понеделник се събираме и коментираме мерките“.

Като фетиш определи тя джипката, с която премиерът обикаля страната, и каза, че се е возила в нея:

„Ние, които работим в правителството, не мислим, че това заслужава коментар в такава степен“.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Оставете коментар