Начало » Общност » Пуснаха Гарджока под домашен арест

Пуснаха Гарджока под домашен арест

32-годишният Никола Нанев от Бургас, познат с прякора си Гарджока, ще бъде поставен под домашен арест, след като Варненският окръжен съд измени мярката му за неотклонение. Въззивната инстанция намери за незаконосъобразно определението на Районен съд – Варна, с което на 8 февруари му бе определена най-тежката мярка за процесуална принуда „задържане под стража“. Домашният арест на Гарджока ще бъде контролиран с електронно проследяващо устройство.

Според обвинението, повдигнато срещу Никола Нанев на 5.02.2021 г., той противозаконно отдел таксиметров автомобил във Варна, като заплашил собственика с хладно оръжие. При залавянето му се опитал да избяга от полицейските органи. Обвинението посочва, че по време на извършване на деянието, 32-годишният мъж е бил под силно въздействие на наркотични вещества.

Престъплението е тежко умишлено и за него в НК е предвидено наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 12 години. Никола Нанев е роден в Бургас, със средно образование, неженен, неосъждан, безработен. Защитата му поиска по-лека мярка за неотклонение. Изтъкнатите доводи за това бяха чистото съдебно минало, постоянния адрес и социалния статус на лицето – известен рап музикант, разпознаваем в обществото. Всичко това изключвало възможността Гарджока да се укрие и да възпрепятства по някакъв начин развитието по-нататък на разследването. Адвокатът подчерта, че в случая се касае за единичен акт извършен под въздействието на наркотични вещества. Въззивният съдебен състав намери, че жалбата на Никола срещу определението на Районен съд – Варна е основателна.

И според този съдебен състав са налице данни 32-годишният мъж да има съпричастност към авторството на престъплението, за което е обвинен. Съдът прие данните по делото, че Нанев няколко пъти е лекуван в психиатрично заведение и е диагностициран със зависимост към психоактивни вещества. Поради тези съображения Окръжен съд – Варна прецени, че „задържането под стража“ е прекомерно тежка мярка за неотклонение спрямо рапъра и я измени в „домашен арест“. Определението на Окръжен съд – Варна е окончателно и не подлежи на обжалване.

 
banner
banner
Budnavarna