Начало » Общност » Тодор Балабанов: Изкупуването на имоти в Морската градина не може да е за сметка на варненци

Тодор Балабанов: Изкупуването на имоти в Морската градина не може да е за сметка на варненци

За тези, които много „милеят” за Морската градина, да припомним откога и откъде тръгна застрояването както в нея, така и в така наречения курортен комплекс Златни пясъци.

Това каза в предаването „Позиция” на радио Варна председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов във връзка с искането на „Демократична България“ Общината да изкупи държавните и частни имоти в Приморски парк.

Според него точно по време на управлението на тези политически субекти са реституирани голяма част от имотите в сърцето на Морската градина и са изградени жилища под формата на сгради с обществено значение.

„Законът за реституция е добър закон само че в годините беше изкривен в определена степен и съм убеден, че някои от настоящите собственици на имоти изобщо не са ги притежавали преди 1944 г.”, каза Балабанов.

Той припомни, че за първи път през 2012 г. по предложение на кмета Иван Портних, тогава общински съветник от групата на ГЕРБ, цялата Морска градина , включително и местност Салтанат, са вкарани в зеления регистър на града при приемането на ОУП.

Дотогава никой не е внасял подобна инициатива. А впоследствие не са издавани строителни разрешителни. Председателят на местния парламент посочи още, че за изкупуването на тези имоти на пазарни цени са необходими много пари, които няма как да се дадат за сметка на варненци, за сметка на здравеопазване, образование и социални дейности.

Тодор Балабанов припомни близката история с отчуждаването на имотите по трасето на мащабния булевард „Васил Левски” преди 2 години, когато Общината е трябвало да обезщети собствениците им на завишени пазарни цени.

За това част от цената, която се спряга за бул. ”В. Левски”, е във връзка с действията на тогавашните управляващи, именно продажба на безценица на значителен брой недвижими имоти по трасето, допълни Балабанов.

Припомняме, че в декларация от 27 януари „Демократична България“ – Варна изрази становището си относно отказа на управляващото мнозинство да реши проблема със застрояването на Морската градина.

Съветниците внесоха през декември предложение до председателя на Общински съвет – Варна Общината да се възползва от дадената в Закона за общинската собственост възможност за изкупуване или замяна на частните имоти, както и да поиска да ѝ бъдат безвъзмездно прехвърлени имотите държавна собственост.

По думите им приетият през 2012 г. Общ устройствен план на Варна предвижда изграждане на Приморски парк на цялата територия край морето, от басейн „Приморски“ до Резиденция „Евксиноград“, но напоследък зачестили случаите на строителство, замаскирано като ремонтни работи, или на различни самоуправни действия от собственици на частни терени на територията на парка, при които се унищожават зелените площи.

Съветниците от ДБ – Варна смятат, че по този начин ще спре разпродажбата на парцели в Морската градина, ще се прекрати порочната практика на Общината да разрешава строителство в парка (напр. строежът на Веселин Марешки), ще отпадне възможността местната администрация да „рекетира” собствениците на имоти в Морската градина

 
banner
banner
Budnavarna