Начало » Общност » Проектират лекото метро във Варна до края на март

Проектират лекото метро във Варна до края на март

До края на март т.г. трябва да бъде изготвено предпроектното проучване за трасето на т.нар. леко метро във Варна, което е започнало още през миналата година.

Договорът за това е сключен в началото на декември 2020 г. с дружеството „Спато“, а цената за изготвяне на проучването е 200 хил. лв. Проектантът на бъдещата железница е избран в открита процедура за възлагане на обществена поръчка за комплексен проект, включващ проектиране на разширение на градския бул. „Цар Освободител“ и трасето на електрическия влак, посочва intrigi.bg.

Според техническото задание, трасето на градската железница трябва да започва от Летище Варна и да достига до железопътната гара в града с предвидени отклонения до индустриалната зона в Аксаково и към курортните комплекси „Св. св. Константин и Елена“ и „Златни пясъци“.

Сред мотивите за проектирането на железницата са „ниската скорост на съществуващия в момента градски транспорт във Варна, значителен брой пресичания, прекъсвания в централната част на града и преминаване през тесни улици с ниска пропускателна способност“.

Техническото задание за предпроектното проучване предвижда евентуалното трасе на лекото метро да бъде разделено на три участъка – от Летище Варна през бул. „Васил Левски“ до бул. „Приморски“ и оттам с разклонения до курортните комплекси и железопътната гара във Варна.

Очевидно най-критичен от трите е последният участък, поради навлизането в историческата част на Варна и невъзможния за разширение бул. „Приморски“. По цялата дължина на трасето си той граничи с Морската градина на Варна и интензивно застроена градска част, наситена със сгради – паметници на културата.

Сред предложените решения в този участък от трасето на градската железница са въвеждане на еднопосочно автомобилно движение по част от булеварда, разширяване или движение на масовия градски автомобилен транспорт в една лента. Заданието изисква и предложения за връзка от автомагистрала „Хемус“, по която железницата трябва да се движи от летище Варна до града по бул. „Цар Освободител“, по който ще преминава основната част от трасето.

Идеята за строеж на градска железница, или леко метро във Варна беше лансирана на 11 юни м.г. от премиера Бойко Борисов. При посещението си във Варна тогава той обяви в присъствието на кмета на града Иван Портних, че „Брюксел иска да види освен метрото в София, градска железница и в други големи градове“.

„Много сме напреднали, така че ще сме първи с нашия проект“, коментира тогава Портних. Кметът на Варна вероятно имаше предвид, че темата за изграждането на градска железница във Варна не е нова, като за последен път се появи в програмата, с която през 2013 пое недовършения мандат на предшественика си Кирил Йорданов.

Според общинската администрация във Варна, индикативната стойност на трасето на електрическия влак, както и на подвижния му състав ще станат ясни едва след изработването на проекта.

 
banner
banner
Budnavarna