Начало » Спорт » Варненци са трети на ски ориентиране

Варненци са трети на ски ориентиране

Варненският спортен клуб по ориентиране „Академик“ зае трето място в комплексното класиране на националното състезание по ски ориентиране за Купа „Троян“, която се проведе при тежки метеорологични условия на Беклемето. Около 200 състезатели от 22 клуба се включиха в надпреварата организирана от Община Троян, Българска Федерация по Ориентиране и Ски клуб „Хемус“ – Троян. Основен двигател и главен съдия бе Иван Беломъжев, подпомогнат от неговият син – световният шампион за 2017 г. Станимир Беломъжев.

След двата дни, в които се проведоха къса и средна дистанция, варненските ориентировачи отстъпиха само на „Узана“ /Габрово/ и „Браун тим“ /Велико Търново/. Двама от състезателите на „Академик“ заеха трети места в индивидуалното класиране – Матей Стоянов във възрастова група М12 и Михаил Стоев в М16.

Боян Софин „Соколец“ /Самоков/ и Андрея Даксова „Карлък“ /Смолян/ триумфираха в елитната група при мъжете и жените. Отлично се представи и младата варненска надежда Николай Недков, който е шести, а Калина Стоева завърши на 13-о място при дамите.

Състезанието бе част от подготовката на българските ориентировачи за държавното първенство в различните дисциплини, което ще се проведе в началото на месец февруари.

Климатичните условия на Беклемето поднесоха доста изненади на организаторите и състезателите – бурен вятър „снегоядец“, а през нощта заледяване на трасето.

Състезанието се възстановява след 10 годишно прекъсване. 198 състезатели от 22 клуба в страната се състезаваха в осем възрастови групи на „къса дистанция“ и на „средната дистанция“.

Обработени са 48 км писта за състезанието.

 
banner
banner
Budnavarna