Начало » Общност » Река „Луда Камчия“ излезе от коритото си (снимки)

Река „Луда Камчия“ излезе от коритото си (снимки)

Река „Луда Камчия“ в района на Айтоски проход е излязла от коритото си и е започнала да пълни язовир „Цонево“ („Георги Трайков“) с високи темпове, научи Moreto.net. Само през последните 24 часа в язовира са влезли 2,2 млн. куб.м. вода.

Снимки на нивото на реката в района на селата Дъскотна, Билка, Трънак и Струя показват, че тя е излязла извън обичайното си корито заради продължаващите вече няколко дни валежи.

Местните жители обаче не са притеснени, а напротив благодарят на бог за това което се случва. Последните 3 годни бяха изключително сухи и иначе голямата река в този участък почти беше пресъхнала.

Река „Луда Камчия“ пълни двата най-големи язовира в района – „Камчия“ и „Цонево“, които са разположени по поречието и. В горните течения е язовир „Камчия“, а това което изпуснат от него се явява продължение на реката, която се влива и пълни язовир „Цонево“.

Поради ниските нива на язовир „Камчия“ обаче и тъй като той се използва за битово водоснабдяване на Варна и Бургас, вода по реката почти не беше изпускана и логично нивото на „Цонево“ също спадна с бързи темпове.

Справка от ежедневните бюлетини за нивата на язовирите показва, че нивото на Камчия се е повишило с 5 млн. куб.м. само за 3 дни през последния уикенд. В бюлетина от 8 януари неговият наличен полезен обем се е повишил от 47,9 млн. куб.м. на 52,8 млн. куб. м.

По последна информация, само през последните 24 часа в язовира са влезли още 7,5 млн. куб. м. вода, които практически са достатъчни за водоснабдяването на Варна и Бургас за повече от месец. По данни към 12 януари, язовирът е пълен на 58,5%, а наличният полезен обем е на 38,4% и вече е 60.3 млн. куб. м.

Припомняме, до преди месец и половина наличният полезен обем на язовир „Камчия“ се бе стопил до около 35 млн. куб.м., и при суха зима това означаваше, че Варна и Бургас можеха да разчитат на вода от него максимум до началото на лятото.

Към момента язовир „Цонево“ е пълен на едва 33,5% от пълния си обем, а всяка вода е добре дошла за нивото му.

източник: Moreto.net

 
banner
banner
Budnavarna