Начало » Общност » Днес се навършват 173 години от рождението на Христо Ботев

Днес се навършват 173 години от рождението на Христо Ботев

На този ден преди 173 години е роден Христо Ботев. Пред паметника на големия български поет и революционер в родния му град Калофер ще бъде положен гирлянд на славата. Тържествената церемония ще започне с военен ритуал в двора на Националния музей „Христо Ботев“, предаде БНР.

Директорът на музея Ася Николова подчерта, че по традиция ще има поклонение и пред паметника на майката на великия българин Иванка Ботева. Ще прозвучи отново първото Ботево стихотворение, посветено именно на нея – „Майце си“.

„Всички, които ще присъстват на това честване, ще почетат с мълчание и с поднасяне на цветя тази годишнина въпреки условията, в които се намира обществото ни. Дори и тези, които не могат да присъстват, могат в този момента да си припомнят гениалните му думи, неговите стихове. Най-важното е да пазим спомена, спомена за тези, които отдадоха „сили и младост“, както самият той пише, за да я име днес България, свободна, независима,“ каза Ася Николова.

От началото на седмицата Националният музей „Христо Ботев“, където се съхраняват единствените запазени лични вещи на поета-революционер, е отворен за посетители, като се спазват противоепидемичните изисквания, допълни Ася Николова. Така ще е и през днешния ден.

 
banner
banner
Budnavarna