Начало » Политика » Ново 20! Обмислят да пускат карантинираните за час-два, за да гласуват

Ново 20! Обмислят да пускат карантинираните за час-два, за да гласуват

Здравните власти обмислят различни варианти за провеждане на парламентарните избори през март в пандемични условия. Изготвя се и протокол, който ще бъде актуализиран в движение. Това стана ясно по време на консултациите при президента Румен Радев.

Едно от предложенията е за час-два да се премахва карантината на хората, поставени в изолация, за да гласуват. За тях ще има изградени и отделни секции, стана ясно от думите на доц. Ангел Кунчев.

„Има варианти и за гласуване по списъци на карантинираните лица. При всички случаи ще се намерят начини да упражнят правото си на глас“, заяви доц. Кунчев.

Държавният глава обаче не потвърди датата 28 март за провеждане на изборите.

„Като президент за мен е изключително важно да се гарантира както конституционното право на вот на българите в предстоящите избори за Народно събрание, така и да се гарантира и тяхното здраве“, заяви президентът Румен Радев. „Пандемията COVID-19 засегна всички обществени процеси през изминалата година. Това беше годината на лекарите и медицинските специалисти, които не само положиха огромни грижи за запазването на здравето и живота на българите, но и със своите експертни становища и решения влияеха върху всички сфери на обществено-икономическия живот. Неведнъж всички медицински специалисти сте заявявали, че пандемията няма да отшуми скоро и трябва да се научим да живеем с коронавируса, включително да организираме и провеждаме избори“, каза президентът.

Радев припомни, че избори в условията на коронавирус се проведоха в редица държави и допълни, че можем да почерпим от техния опит.

„Затова започвам серия консултации, за да чуем какви са вашите прогнози за развитието на пандемията, в каква степен тя ще бъде повлияна от процеса на ваксиниране, какво движение очаквате на броя на карантинирани хора, какви здравни мерки предвиждате не само за изборния ден, но и за предизборната кампания“, обърна се президентът към здравните власти.

„Давате ясен знак, че интересите на българските граждани са над всичко и опитите да се прави политика в тази безпрецедентна световна криза са нелепи“, отговори здравният министър. „Работим за датата 28 март, която вие неофициално очертахте. Цялата държава и здравните власти се готвим да проведем изборите на тази дата“.

„Изработваме протокол за провеждане на изборите в пандемична ситуация“, каза още проф. Ангелов. Той обясни, че ще се мисли как да гласуват хората под карантина. По думите му е важно и да се гарантира безопасността на всички служители, ангажирани с провеждането на избори.

Професор Ангелов увери, че ситуацията се следи и ако трябва, протоколът ще се актуализира в движение.

„В интерес на всички български граждани е да осигурим провеждането на безопасни и честни избори. Това няма да е никак лесна задача. За да бъдем толкова внимателни, има няколко причини“, каза доц. Ангел Кунчев. И поясни, че едната причина е доколко ще запазим положителната тенденция на спада на заболеваемостта.

„Изчакваме да видим и влиянието на изминалите празници, след които вероятно ще повиши леко броя на заразените, въпреки че общото ми мнение е, че мерките като цяло се спазваха“, заяви доц. Кунчев.

 
banner
banner
Budnavarna