Начало » Общност » Децата се връщат на училище утре

Децата се връщат на училище утре

От утре, 4 януари учениците от първи до четвърти се връщат в класните стаи от 4-ти януари.

Същото важи и за децата в детските градини.

Детските градини и яслите ще работят със строг сутрешен филтър и със засилена дезинфекция на помещенията.

За улеснение на родителите на децата в детските градини няма да се изисква медицинско от личния лекар, а само декларация за информирано съгласие от родителите, че децата са здрави.

Децата в по-малка степен са преносители на заразата, от епидемиологична гледна точка по-малко допринасят за усложняване на обстановката, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев. При малките деца е по-трудно обучението в електронна среда, прякото педагогическо взаимодействие е най-важно и отбеляза важността на връщането в класните стаи на децата от 1 до 4 клас, се мотивира той.

В училищата ще продължи да се прилага организация, която ограничава взаимодействието между отделните паралелки и класове, както и установените противоепидемични дейности по дезинфекция на помещенията.

По време на учебните часове учителите ще носят лични предпазни маски/шлемове, като по решение на педагогическия съвет на училището, или по решение на преподаващия може да се изисква и от децата за всеки отделен час. Изключения се допускат за ученици, на които по здравословни причини, е препоръчано да не носят лични предпазни средства за лице.

В училищата ще има и дежурни учители, които да се грижат за децата до 18.00 часа или до приключване на учебните часове при целодневно обучение в съответната образователна институция.

От МОН уверяват, че е създадена организация чрез регионалните управления на образованието за приемане на заявления от родители/семейства, които желаят децата им да се обучават в електронна среда от разстояние.

Образователният министър Красимир Вълчев вече съобщи, че системата има готовност във всеки един момент да премине отново изцяло на дистанционно обучение и да затвори градини и ясли, ако разпространението на COVID-19 се засили.

Родителите ще могат да подадат заявление за обучение от разстояние, ако не желаят децата им да посещават училище.

За детските градини – общините ще могат да премахнат принципа на задължителност.

Дистанционното обучение на учениците от 5. до 12. клас ще продължи до 31 януари, гласи последната заповед на министъра.

Ситуацията през пролетта ще бъде по-добра от сега, заяви още министърът на образованието.

„Ние сме длъжници на българското образование и спорта. Образованието и спорта са два стълба в нашето общество, която дават една здрава и умна нация, това ни води при взимането на решенията заяви здравният министър Ангелов

 
banner
banner
Budnavarna