Начало » Политика » Доц. Иво Инджов: Много е вероятно през 2021 ГЕРБ да стане опозиция

Доц. Иво Инджов: Много е вероятно през 2021 ГЕРБ да стане опозиция

Доц. Иво Инджов коментира пред „Дневник“ политическата картина в страната през 2021: Очаквам ГЕРБ и ”Обединените патриоти” да паднат от власт, а новите управляващи да предприемат решителни стъпки за демонтиране на системата ”Борисов – Пеевски – Гешев”. Най-вероятно номинален победител ще бъде една от двете формации – ГЕРБ или БСП, с малка преднина пред основния си опонент, но и с твърде нисък резултат на фона на предишни избори. Още по-вероятно е ГЕРБ да остане в опозиция.

Благодарение на впечатляващите антиправителствени протести през лятото, две трети от населението осъзна, че „царят е гол“ и тази голота не може да се прикрие нито със златните кюлчета, нито с пачките евро от „онова“ чекмедже. Въпреки че се задържа на власт, Борисов се провали в менажирането на здравната криза и разочарова нови групи в българското общество.

На този етап е трудно да се прогнозира как ще изглежда управляващото мнозинство, но може да се каже, че то ще включва поне три, дори четири политически сили. Възможно е то да е със сравнително къс хоризонт на действие, в който да изведе страната от безпрецедентната здравна, икономическа и социална криза, връхлетели България в края на третия мандат на Борисов.

Преди време предложих след вота да се сформира експертно правителство, подкрепено от един своеобразен демократичен анти ГЕРБ фронт: БСП, „Има такъв народ“, „Демократична България“, „Изправи се. БГ“ и гражданските структури, изнесли протестите на плещите си. Много по-малко вероятно според мен е да има правителство на малцинството, което да управлява с помощта на тематични, плаващи мнозинства.

 
banner
banner
Budnavarna