Начало » Култура » Краси Янев за проектите, проблемите и надеждите през Новата 2021 г.

Краси Янев за проектите, проблемите и надеждите през Новата 2021 г.

Краси Янев е създател на варненското Студио „Палас“, което работи успешно вече 22 години.
Създател е на музикалната и мултимедийна среда в хитовите спектакли „Зорба Гъркът“, „Гераците“, „Преспанските камбани“, „Вампир“. Заедно с историка д-р Олег Бенов са създатели на поредица документални филми, които са част от младежкия фестивал „Пътуване към миналото“

„Изпращам една и добра, и лоша година. Година, в която частните културни организации водим борба за оцеляване“, споделя Янев.

Проблемите през 2020 г.
Произтичащи и свързани основно с неразбирането, мудността и нежеланието на държавните и общинските власти да решат решими проблеми в кризата. Красноречиво потвърждение на думите ми е дългата, протяжна и безрезултатна кореспонденция и диалог с Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“, и лично с нейния изпълнителен директор. Културният сектор на практика е затворен от 8 март 2020 г., а не от 13 март, когато се обяви извънредното положение. На практика ние сме без доходи от 8 март, за разлика от държавните културни организации. Оказа се, че не се вписваме в нито една от множеството шумно рекламирани държавни кризисни мерки. Държавата за пореден път се превърна за едни в майка, за други – мащеха. Това ни принуди да търсим свои начини за финансово подпомагане.

Летният театър и новите сцени
Сцената на Летния театър във Варна беше единствената алтернатива за представяне на творческата програма и за реализиране на отложените от извънредното положение представления и концерти. Това не ни беше достатъчно и съвместно с екипа на „Муунлайт“ превърнахме лятната сцена на крайморското заведение в предпочитана комеди територия. Още една нова сцена за нас приюти продукцията ни – сцената на „Ретро клуб“.

Проектите по общински фонд „Култура“
През 2020 година чрез съфинансиране от варненския общински фонд „Култура“ реализирахме десетото поредно издание на Младежкия фестивал на изкуствата „Пътуване към миналото“ и мултимедийния исторически спектакъл „Историята разказва“, който се радва на успех и вече е в репертоарния план на Театър Българан. За съжаление, поради ниско съфинансиране и трудните финансови условия в България, не успяхме да реализираме третия проект – „Таборът се връща от небето“ с режисьор Николай Априлов. Но, има и добра новина – същият този проект ще бъде създаден през 2021 година чрез съфинансиране от Националния фонд „Култура“.

Младежката група по Тонрежисура и сценична техника.
През лятото на 2020 година сформирахме поредната учебна група по Тонрежисура и сценична техника, и към момента тя наброява 6 младежи и девойки от различни варненски училища. Радва ме фактът, че тази група се утвърди като наша дългогодишна работа и като място за техническо обучение на млади хора, проявяващи интерес към работа ни. Учебният процес и практика включват звукови системи, художествено осветление, сценични дейности, студийна работа, работа с аудио и видео системи. Групата активно е ангажирана с учебна практика, като участва в подготовката и реализацията на сценичните прояви, включени в програмата на Театър Българан. С тези младежи продължаваме работа и през следващата година, като ще съчетаваме практическото обучение с теорията.

Предстоящо за 2021 година.
Предстои много силен януарски месец, включващ няколко премиерни театрални заглавия. Екипът започна работа и върху един летен проект – Първият национален театрален фестивал „Театър в летния театър“. Предстои и изработката на поредния късометражен документален филм от цикъла „Пътуване към миналото“. Предстоят и два нови младежки проекта: втора част на „Историята разказва“ – отново съвместна продукция на Регионален клон „8-ми Пехотен Приморски полк“ към Национално дружество „Традиция“ и младежките музикално-артистични формации „Палас“ и „Арлекин“, и мултимедийният музикален спектакъл „Смели мечтатели“ с участието на младежките творчески формации „Палас“, „Арлекин“ и „Тинити“.

Благодарности.
Благодарим за съвместната ни работа с нашите дългогодишни партньори – Дворец на културата и спорта и Фестивален и конгресен център. Благодарим на: екипите на „Ажур пико“, „Бонини“ и „Фери арт“. Благодарим на техническите служби на „Призма Ес“ и „Интермюзик“, на екипите на „Муунлайт“ и „Ретро клуб“.

Пожеланията за 2021 година.
Пожелавам си най- вече здраве. Здраве за мен, за семейството ми, за близките ми, за невероятния екип, с който работя. Вярвам, че, когато човек е позитивен, принципен и работлив, доброто и успехът се случват. Защото ще продължим да работим и да постигаме. Въпреки всичко! Напук и на инат.

 
banner
banner
Budnavarna