Начало » Спорт » Десет големи спортни събития ще приеме България през 2021 година, Варна приема някои от тях

Десет големи спортни събития ще приеме България през 2021 година, Варна приема някои от тях

През 2021 г. в България е предвидено да се организират над 10 спортни състезания от световен и европейски ранг, олимпийски квалификации и световни купи. Те са заложени в спортните календари на международните федерации по различните видове спорт и трябва да се проведат у нас с едно неизбежно условие от година насам – ако епидемиологичната обстановка го позволява, пише „Монитор“. Някои от първенствата бяха отложени от миналата година, но повечето са планирани за първи път и домакинството им е поверено на България.

Първата проява в последните два дни на януари ще е олимпийската квалификация по таекуондо за мъже и жени. Както е ясно, самите Игри в Токио бяха отложени с една година и са пренасрочени за втората половина на юли – от 23 юли до 8 август.

През февруари в зимния ни курорт Банско за юбилеен 10-и път ще се проведат стартове от Световната купа по зимни спортове. На 27 и 28 февруари на Бъндеришка поляна ще карат асовете на мъжките алпийски ски, като са предвидени два гигантски слалома. Градчето под връх Тодорка се появи на картата на международната федерация – ФИС, като организатор на състезания от най-висок ранг през 2009 г. със стартове при жените, а сега ще приема Световна купа за пета поредна година. Във времето, когато са състезанията в Банско, календарът на ФИС не предвижда други събития и това предвещава огромен зрителски интерес от целия свят. През миналата година надпреварите при алпийките бяха наблюдавани по телевизиите в цял свят от 124 милиона зрители. 93 тв канала излъчваха събитието, гледано у нас от 7,24 милиона души. За първи път у нас веднага след Световната купа за мъже в Банско пак там ще се проведе и световно първенство за младежи. То е предвидено за 3-10 март.

Варна и Пловдив пък ще бъдат домакини на два европейски шампионата през лятото. Морската ни столица ще приеме най-добрите състезателки по художествена гимнастика на Стария континент от 11 до 13 юни в Двореца на културата и спорта. Състезанието ще е първото, на което ще бъде приложен новият формат на европейските първенства. За първи път в историята то ще е и квалификация за световното през 2022 г., което отново ще се проведе в България.

В пловдивската зала „Колодрума“ през август и септември ще се играят мачове от европейското първенство по волейбол за жени. България ще е домакин на този шампионат заедно с Румъния, Сърбия и Хърватия. Пловдив ще посрещне една от четирите групи (с по шест отбора) от първия етап на надпреварата, както и четири осминафинални и два четвъртфинални сблъсъка. Финалната четворка ще се проведе в Белград.

В един от най-българските спортове – борбата, нашите състезатели ще имат възможност да преследват класиране за олимпиадата на родна земя, тъй като в София от 6 до 9 май ще се проведе квалификация за Токио.

Стара Загора пък ще бъде домакин на Европейското отборно първенство по лека атлетика (втора лига) на 19 и 20 юни. По програма състезанието трябваше да се състои в Латвия, но оттам го отказаха, тъй като няма да се справят организационно заради пандемията от коронавирус. Европейската атлетика направи нов избор и той бе спечелен от Стара Загора. Така след 2015 г. градът отново ще приеме едни от най-добрите лекоатлети на континента.

В началото на юли жителите и гостите на Варна ще могат да съчетаят почивката с интересни мачове от цели две европейски първенства по плажен хандбал. Първо от 8-и до 11-и ще се проведе шампионатът при младежите и девойките до 19 г., а след това сили ще мерят и най-добрите отбори при мъжете и жените.

Традиционно страната ни домакинства и на редица големи първенства при подрастващите. През 2021-ва у нас ще се проведат две европейски първенство по борба – за кадети в Самоков и за състезатели до 15 години в Бургас.

Баскетболът ще домакинства на европейско в дивизия Б при момчетата до 16 години през август в София, а от федерацията обмислят да поискат и това при девойките до 20 г., където нашите ще играят в престижната А дивизия.

Разбира се, в динамичната обстановка с коронавируса, в която живеем, не са изключени промени в предвидения график на състезанията, каквито са предупрежденията и от международните спортни федерации.

 
banner
banner
Budnavarna