Начало » Общност » С най-висока заболяемост от COVID-19 е Варна

С най-висока заболяемост от COVID-19 е Варна

„Наблюдаваме трайна тенденция на увеличения брой на излекуваните от Ковид-19 спрямо новозаразените. Искаме българските граждани да посрещнат здрави ваксината, да успеем да постигнем колективен имунитет и да преборим това заболяване“, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на последния за годината брифинг на Националния оперативен щаб.

„Оптимистичната тенденция на постепенно намаляване не заболяемостта и на смъртността е налице. Искаме да я поддържаме трайна и стабилна, което ще даде възможност за промяна на мерките. По време на празници статистиката не е реалистична“, каза на свой ред главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

За изтеклите 14 дни заемаме 24-о място в ЕС и пето място на Балканския полуостров по заразени с коронавирус. По смъртност за 2 седмици сме трети в ЕС, като преди нас са Лихтенщайн и Хърватска. Оставаме обаче първи по смъртност на Балканския полуостров.

„Намалява разликата на заболяемостта между отделните региони. С най-ниска заболяемост са областите Кърджали и Монтана, а с най-висока са Варна и Сливен“, каза още доц. Кунчев, цитиран от Bulgaria ON AIR.

 
banner
banner
Budnavarna