Начало » Общност » Вирусолог:Няма нов щам, описан е още през март

Вирусолог:Няма нов щам, описан е още през март

“Не става дума за нов щам, той е описан в медицинската литература още в края на месец март”, това обясни проф. Радка Аргирова – вирусолог, председател на Дружеството на вирусолозите пред БНР. Тя уточни, че това е мутация на оригиналния вирус, дошъл от Ухан, който отдавна циркулира.

Професор Аргирова допълва, че са описани 13 хиляди мутации, но само тази се е задържала стабилна. Тя изразява категоричното мнение, че създадените ваксини срещу Covid-19 са ефективни и срещу тази мутация, която е по-лесно преносима и е по-инфекциозен от оригиналния щам.Характерно за него е, че заразява повече млади хора и протича малко по-тежко от предишния.

Според думите й бумът на заразяване на много хора в Западна Европа е от този вид на вируса, сега той е стигнал и до Великобритания. Ескалацията на зараза през октомври и ноември и в България се дължи на тази мутация на коронавируса, смята професорът.

Професор Аргирова беше категорична, че човек, който е преболедувал Covid-19, не е заплашен от заразяване с новата мутация на вируса.

 
banner
banner
Петя Митева