Начало » Общност » Риболовът в Черно море може да остане безплатен

Риболовът в Черно море може да остане безплатен

Любителският риболов във водите на Черно море да остане безплатен и без изискване за валиден риболовен билет. Това предлагат група депутати от ГЕРБ, сред които и председателката на екокомисията Ивелина Василева, съoбщава „24 часа“.

На първо четене на промените в Закона за рибарството и аквакултурите преди дни депутатите решиха да бъде въведен риболовен билет и за рибарите любители и за морето, така както се плаща за улов на риба в сладководните водоеми в страната. Цената на такъв билет е 25 лева за година и 15 лв. за 6 месеца, като за децата и пенсионерите има намаление. Досега рибарите в Черно море бяха освободени от плащане на такъв билет. Допустимият улов на ден с притежанието на билет за морето се предвиждаше да бъде 5 кг, независимо от вида на уловената риба.

Идеята за промяната дойде от земеделското министерство с мотива, че морето е единственият воден обект, за който не е нужен валиден риболовен билет за любителите. Промяната целеше да направи равнопоставени любителите рибари във вътрешните водоеми в страната и тези в Черно море, така билетът, който се издаваше за вътрешните водоеми, щеше да важи и за морето. Освен това сред мотивите на ведомството беше, че липсвали данни за улова в Черно море.

Въвеждането му обаче предизвика негативни реакции сред местните рибари по морския бряг, породи и сериозен дебат сред депутатите в зала дали трябва да бъде въведено такова изискване.

 
banner
banner
Петя Митева