Начало » Общност » Кой ще разследва главния прокурор?

Кой ще разследва главния прокурор?

Парламентът прие на първо четене въвеждането на фигурата на прокурор, който да разследва главния прокурор. Решението беше взето със 100 гласа – „за“, 46 – „против“ и 10 – „въздържал се“.

Промените в НПК и Закона за съдебната власт, внесени от ГЕРБ и Обединените патриоти, предвиждат по предложение на не по-малко от шестима членове на Прокурорската колегия, Пленумът на ВСС с обикновено мнозинство да избира прокурор, който да разследва сигнали за извършени престъпления от ръководителя на държавното обвинение.

Кандидатите за поста трябва да имат не по-малко от 12 години юридически стаж, много добра атестационна оценка и липса на дисциплинарни наказания през последните 5 години.

Управляващите мотивираха предложението с препоръките на Европейската и Венецианската комисия.

Красимир Ципов – ГЕРБ: „Възнамеряваме този законопроект да стане факт до края на мандата на това НС и да стартира разбира се процедурата за избор на такъв кандидат. Ние ще направим необходимото и възможното да бъдат приети тези промени, защото по този начин ще отговорим както на обществените очаквания, така и на очакванията на нашите европейски партньори“.

Красимир Янков – независим народен представител: „Това, което ни притесняваq е начинът, по който се предлага да бъде избран този разследващ прокурор. Между първо и второ четене ще направим предложение – общото събрание на прокуратурата трябва да излъчи разследващия прокурор“.

Крум Зарков – БСП: „Как си представяте съществуването на главния прокурор и на неговия супервайзор, както удачно се изрази уважаваният колега Явор Нотев в правна комисия. На главния прокурор и на неговия вариант бис, на неговото алтер его.

Не знам как си го представяте. Единият ще гониq другияj ще бяга, единият ще рови, другият ще крие или и двамата ще стоят един срещу друг като в уестърн, ще се гледат в очите и ще гледат кой пръв ще посегне към НК.

Но има много по-ясно и лесно решение – става дума за промени в НПК, за които съм ви говорил многократно, за които сме ви обяснявали и предлагали и които ще позволят отказа от образуване на производство да бъде контролиран от съответния съд“.

Анна Александрова – ГЕРБ: „С предложението, което правите във вашия НПК вие отнемате функциите на прокуратурата, т. е.q съдът искате да изземе обвинителните функции на прокурора“, съобщава БНТ.

 
banner
banner
Петя Митева