Начало » Общност » Гордост! Моряк от Варна получи признание за смелостта си

Гордост! Моряк от Варна получи признание за смелостта си

Варненският моряк Едуард Тавитян, който от години живее в Канада, получи похвално писмо от генералния секретар на Международната морска организация (IMO) Китак Лим за проявена изключителна смелост, научи BudnaVarna.com.

Той бе номиниран от българското правителство във връзка със забележителната отдаденост и професионализъм при спасяването на човешки живот.

На 9 октомври 2019 г. той се хвърля в бурните води на Атлантическия океан, рискувайки собствения си живот, за да спаси паднал зад борда пасажер от ферибота Vincent Coleman.

В писмото до Изпълнителната агенция „Морска администрация“ генералният секретар изразява признателност към българското правителство за номинацията на такъв достоен кандидат за годишните награди.

„Морското спасяване е сред най-благородните човешки постъпки. Поздравявам Ви за Вашата постъпка, с която можете да се гордеете. Проявената от Вас смелост и професионализъм са наистина забележителни“, пише Китак Лим.

В българските медии се появи информация, че той е получил годишната награда на организацията, но тя отиде в ръцете на двама бразилци – Марсио Сантос и Фабио Родригес Алвес, част от пилотската служба в Сао Пауло. Те са предотвратили петролен разлив в терминал Алмиранте Баросо на бразилско пристанище.

Награда за храброст е присъдена и на офицера от Филипините Ралф Офала Бараджан, който помага за спасяването на 62-ма души от потъващия пътнически кораб Siargao Princess.

Тази година са били подадени общо 31 номинации от 18 държави членки и две неправителствени организации.

 
banner
banner
Budnavarna