Начало » Общност » На „Траката“ се страхуват от потоп и нови строежи

На „Траката“ се страхуват от потоп и нови строежи

Шум, кал, разбити улици. От това се оплакват живеещите в селищно образование Горна Трака във Варна. Те разказват, че близката борова гора се изсича и се притесняват, че теренът се подготвя за строителство. Хората са внесли петиция в Община Варна, като се надяват сечта на гората, която се намира върху свлачищен терен, да спре, предаде БНТ.

От началото на декември дърветата се изсичат денонощно, разказва Дияна Димитрова: „Аз си направих труда, разрових се. Да, има такова обявление и съобщение на Община Варна от 9 септември за изсичането, тотално изсичане на 51-ви парцел. Нашето притеснение е, че това няма да спре и че се изсича една гора, която е повече от 50 години, взема се въздухът на Варна, нарушава се екосистемата, защото тук има много животни.”

Хората казват още, че пътят, който води до имотите им, е разбит от тежкотоварните камиони, извозващи дървесината.

“Дървеният материал се изнася с огромни камиони, които минават през така наречената вече улица и в момента толкова е развален пътят, че ние нямаме възможност да се прибираме по домовете си, защото път няма, газим в кал до коленете.“

Живеещите близо до сечището са притеснени, че се разчиства място за поредния строеж. Според тях, унищожаването на гората може да предизвика свлачищни процеси.

„Понеже ние сме на един стръмен склон, хълм и при един пороен дъжд, какъвто беше преди няколко години в Аспарухово, ние ще бъдем точно къщите, които ще понесем цялата вода“, казва Валерия Тончева.

От Община Варна заявиха, че за терена, който се изсича, няма издадено разрешение за строеж, а при направена проверка не са установени нарушения. През ноември 2020 г. имотът е изключен от горския фонд, тъй като районът е урбанизиран. От Министерство на земеделието и горите са издали заповед, която позволява сечта. Разрешение има и от Изпълнителната агенция по горите към Регионална дирекция по горите – Варна.

 
banner
banner
Budnavarna