Начало » Общност » Тревожно! Свършват свободните COVID легла във Варна

Тревожно! Свършват свободните COVID легла във Варна

Д-р Иван Здравков, заместник директор на ЦСМП – Варна посочи, че ситуацията във Варна с коронавируса е доста притеснителна. „Наистина е тежко и само се моля колегите да издържат. Виждам колеги, някой са прекалено вече изтощени. По часове не се прибират в станцията, нямат време да се съблекат, да се нахранят“, каза д-р Здравков.

От близо 500 (493) болнични легла за COVID-19 към 16,00 часа днес свободните бяха само 13, като се изключат тези за деца и родилки. Местата в интензивните отделения пък са запълнени на 100%. Именно поради тази причина бяха предприети спешни мерки за разкриването на допълнителни легла, предаде бТВ.

Само в спешната помощ обслужват по над 30 сигнала дневно за пациенти с COVID19, като огромна част от тях са тежки случаи, нуждаещи се от хоспитализиране.

В „Св. Марина“, водещата болница в града, в борбата с COVID-19, през последната седмица са приети два пъти повече пациенти, отколкото са напуснали лечебното заведение.

През отминалите 7 дни в болницата са приети 504 души. За същия период излекуваните са 202, а починалите 49. „Направихме видео връзка с всички болници. Апелът ми към тях беше тези, които имат подобрение да не лежат в болницата, а да се долекуват вкъщи. Ако има подобрение пациента да не заема леглото за други нуждаещи се“, отбеляза Стоян Пасев, областен управител.

Заради натиска предстои реорганизация в болниците в града. Те трябва да увеличат местата за COVID-19 от 25 на 30% от общия си капацитет.

 
banner
banner
Budnavarna