Начало » Общност » Язовир „Камчия“ започна да увеличава обема си

Язовир „Камчия“ започна да увеличава обема си

Язовир „Камчия“ започна да увеличава обема си. Благодарение на обилните валежи от дъжд в Бургаска област 9 млн. куб. метра вода са влезли в язовира само за седмица. Регионът е застрашен от водна криза, тъй като единственият водоизточник в областта намали обема си с близо 80%.

От водоснабдителното дружество заявиха, че прогнозите са оптимистични, тъй като се очакват още валежи.

Димитър Гюров, управител на ВиК-Бургас: Обемът му в момента е около 115 млн. и половина, което наистина ни радва, защото е започнало да вали усилено в Сливенския и Котленския балкан. Река „Камчия“ е започнала да вдига ниво, което ще вдигне нивото и на яз. „Камчия“.

Средно за района са паднали 86 литра на квадратен метър. Това би могло да намали възможността от обявяване на воден режим в областта през следващата година. В същото време в момента се работи и по проект, който да осигури вода на хората от алтернативни източници.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров издаде заповед, с която до 20 февруари трябва да бъдат готови всички съоръжения към двата язовира „Ахелой“ и „Порой“.

Вълчо Чолаков, областен управител на Бургас: Някои от дейностите ще бъдат извършени до тази дата, други-не. Все пак работатa е доста, но Бургас и областта няма да остане без вода и няма да бъде на режим за лятото.

Надеждите са за допълни количества валежи от дъжд и сняг, за да се избегне възможността от воден режим по Южното Черноморие.

Източник: БНР

 
banner
banner
BudnaVarna.com