Начало » Общност » Установиха нов щам на COVID-19, който се предава по-бързо от човек на човек

Установиха нов щам на COVID-19, който се предава по-бързо от човек на човек

Британски лекари идентифицираха нов щам на коронавируса, който вероятно се предава по-бързо от човек на човек, предупреди здравният министър на Кралството Мат Ханкок.

Според него инфекциите с този нов щам коронавирус се отбелязват в болниците в 60 области на Великобритания. Започнало е изследване на щама във военна лаборатория в Портън Даун, близо до Солсбъри. Световната здравна организация вече е предупредена за новия щам, добави министърът. В същото време, експертите смятат, че обещаващите ваксини срещу коронавирус ще работят успешно и върху новия щам.

За Лондон е определена третата, най-висока степен на епидемиологична заплаха заради рязкото скачане на заболеваемостта в британската столица. Ханкок предупреди, че ситуацията в града бързо се влошава и призова правителството да не чака до сряда, когато трябваше редовно да преразглежда класификацията на областите в страната. Великобритания беше разделена на три категории – Средна, Висока и Най-висока заплаха. Увеличаването на нивото на заплаха означава затваряне на заведения за обществено хранене в Лондон, те ще продължат да работят само чрез услуги за доставка.

Срещите на открито с компании, ще са възможни, ако не надвишават шест души, не може да се приемат гости. Властите обмисляха да отпуснат така наречения „коледен прозорец“ между 23 и 27 декември, за да могат британците да празнуват празниците със семейството и приятелите си. Сега тези планове ще трябва да бъдат изоставени.

 
banner
banner
BudnaVarna.com