Начало » Общност » „Аспарухово“ и „Галата“ въстанаха срещу промените в транспортната схема

„Аспарухово“ и „Галата“ въстанаха срещу промените в транспортната схема

„Аспарухово“ и „Галата“ въстанаха срещу промените в транспортната схема на Варна. Петиция за запазването на досегашните маршрути на линии 17 и 17а на градския транспорт, обслужващи квартала, стартира вчера, след като стана ясно за предстоящите промени, разглеждани на заседание на комисия в Общинския съвет на морската столица.

Петицията вече е подписана от близо 500 души.

 

Новата транспортна схема, която вчера беше обсъдена на заседание на транспортната комисия към Общинския съвет, предвижда реорганизация на маршрутите и откриването на нови, закриване на някои линии, промяна на разписанията и въвеждането на BRT коридор.

Спирането на директните линии на градски транспорт от кв. „Галата“ до централната част на града (линия 17) и до „Почивка“ (линия 17а ) ще лиши жителите на квартала и прилежащите селищни образувания да стигат директно до града, туй като според промените, които се предвиждат, двете линии ще имат начална и крайна спирка в центъра на квартал „Аспарухово“.

„Подобна промяна би увеличила драстично времето за пътуване до/от работа или училище, би предизвикала огромен дискомфорт в пиковите часове, когато дори при съществуващия в момента график автобусите са повече от претъпкани. Предвидените в проекта промени, свързани с квартал „Галата“, намирам за абсурдни, нелогични, дори за обидни и дискриминиращи. Галата се оказва единственият квартал, за който не се предвижда директна връзка с центъра на града. Съществуващите линии са удобни и целесъобразни. Те трябва да бъдат запазени, освен това да бъде уплътнен графикът им“, се казва в позицията“, пише в петицията.

„Заявявам категоричната си позиция против предложението, залегнало в проекта за нова транспортна схема на община Варна, за превръщане на линии 17 и 17а на градския транспорт в обслужващи с начална и крайна спирка в центъра на квартал Аспарухово.          

Вместо паралелно с превръщането на цялата централна част на града в зона за кратковременно паркиране да се мисли за субсидиране на градския транспорт, за уплътняване на графика на съществуващите линии и създаването на нови, на гражданите на квартал Галата и прилежащите селищни образувания, които и без това имат дълъг път до центъра на града, се предвижда да бъде  отнета възможността директно да стигнат до него. Обречени са на прикачвания – първо в квартал Аспарухово, след това и в града, тъй като  линиите, тръгващи от квартал Аспарухово, не обслужват всички посоки, не стигат и до ЖП гарата. Подобна промяна би увеличила драстично времето за пътуване до/от  работа или училище, би предизвикала отромен дискомфорт в пиковите часове, когато дори  при съществуващия в момента график автобусите са повече от претъпкани. Предвидените в проекта промени, свързани с квартал Галата, намирам за абсурдни, нелогични, дори за обидни и дискриминиращи. Галата се оказва единственият квартал, за който не се предвижда директна връзка с центъра на града.

Съществуващите линии са удобни  и целесъобразни. Желая те да бъдат запазени, освен това да бъде уплътнен графикът на  линия 17а, която да бъде със статут на основна.“
Петицията можете да откриете ТУК.

 
banner
banner
Budnavarna