Начало » Общност » Безплатно се возим във варненските автобуси заради протест

Безплатно се возим във варненските автобуси заради протест

От вчера протестът на изправените пред съкращение кондуктори в „Градски транспорт“ премина под нова форма. Контрольорите спират да продават билети в тролеите и автобусите. Между 8.00 и 9.00 часа сутрин и между 16.00 и 17.00 следобед протестиращите служители спират работа, като носят табелка с надпис „Протест”. Това обяви пред Дарик Евгени Никитин, регионален координатор на синдиката „Автономна работническа конфедерация“, който подкрепя протеста на транспортните работници от общинската фирма.

Над 270 кондуктори получиха едномесечни предизвестия за съкращаване. Причината е въвеждането на електронната билетна система, заради която от 1 януари няма да има служители на тази длъжност в градския транспорт. Служителите настояват съкращенията да бъдат отложени до края на извънредното положение и общата пандемична ситуация, а ръководството да обяви точния брой на работниците, които ще бъдат преназначени в предприятието ТАСРУД. Другото искане е ръководството да се ангажира с безплатна преквалификация и осигуряване на заетост за останалите работници или да им бъде изплатено парично обезщетение в размер на 3 брутни заплати.

„Има слухове, че тази седмица предстои среща между казионните синдикати в „Градски транспорт” и управата на предприятието, на която да се обсъди отлагането на съкращенията. Работниците обаче не са уведомени за срещата”, отбеляза Никитин.

Проведена е среща с председателя на транспортната комисия към Общинския съвет, който е поел ангажимент да проведе разговори с директора на транспортното дружество, председателя на местния парламент и кмета на Варна. От синдиката обаче нямат информация дали разговорите са се провели.

 

С поетапното спиране на работа на кондукторите се организира и подписка за стартиране на ефективни стачни действия и спиране напълно на работата на контрольорите. Освен това се подготвя отворено писмо, което ще бъде изпратено и до европейските институции. С него те ще бъдат уведомени, че проектът „Интегриран градски транспорт на Варна”, предназначен за подобряване на транспорта в града, се използва като претекст за съкращаването на 270 души, посочи още синдикалистът.

 

Комисията по транспорт към местния парламент ще заседава  днес от 14.00 часа. Първа точка в дневния ред е разглеждане на проекта за нова Наредба за реда и условията за пътуване в обществения транспорт на община Варна. Проектът предвижда въвеждане на нови билети и иновативни начини за закупуването и заплащането им. Билетите ще се два вида – на хартиен носител, от машините за продажба, и електронни, закупени от сайт или мобилно приложение.

 
banner
banner
Петя Митева