Начало » Интересно » Няколко идеи за Коледна украса

Няколко идеи за Коледна украса

Традиционно коледната украса се прави на Никулден (6 декември) и се сваля на 6 януари. Тази година, очевидно покрай наложената изолация обаче, повечето хора подраниха с коледните приготовления.

Но ако не сте от тях и тепърва ви предстои да създавате коледното настроение вкъщи, ви предлагаме няколко идеи и съвета за празнична украса.

Как да изберем подходящото коледно дръвче

Елхата е най-основната част от коледната украса и изборът на дръвче из магазините и пазарите всяка година е много богат. А първото решение, което трябва да вземете за вашата украса обикновено е – естествено или изкуствено да бъде коледното ви дръвче.

Естествената елха

Може би най-големият чар на естествената коледна елха е ароматът, който носи вкъщи – вдъхновяващ, отпускащ и лечебен. С две думи: аромат на Коледа. Автентична и уникална Коледа. Това удоволствение обаче може да ви излезе малко скъпо, тъй като ще трябва да купувате дръвче всяка година, за разлика от изкуственото такова, което предполага многократна употреба.

Недостатъг е събирането на изсъхналите и паднали по пода иглички, които могат да увредят прахосмукачката, та ще трябва да се развъртите с метла.

И второ: Няма да е толкова вдъхновяваща Коледата с естествена елха за екоактивистите, разбира се. Но затова пък и за тях са се погрижили търговците: с идея за елхa в саксия.

Елха в сакция

Компромисният вариант. Не само че можете да спасите дърво, но може да засадите още едно! А може и да си отглеждате – т.е. спестявате от купуването на естесвена елха всяка година – хем си имате вкъщи, хем е съвсем истинска, а не пластмасова. Докато, разбира се, не стане достатъчно голяма и не опре в тавана ви. (С намигване отбелязваме, че предимство тук имат хората с жилища с високи тавани)

Изкуствената елха

Най-предпочитан като че ли е третият възможен вариант – а именно изкуствена елха. С най-разнообразни размери, дълготрайна и несъздаваща излишни проблеми – универсално решение.

Е, губи се ефектът на онази по-специалната Коледа. Усещането е малко като в търговските центрове, които обаче и без друго са затворени, така че, какво пък.

Размерът на елхата

Логично, за да изберете своята елха, трябва да се съобразите със свободното пространство вкъщи, респективно с размера на стаята, в която възнамерявате да поставите коледното дръвче. Колкото по-голям е холът ви, толкова по-добре би стояла г-о-о-о-ляма елха.

Украсата вкъщи

Да си спомним училище

Всички си спомняте как класните ръководители в училище ни караха да рисуваме по стъклата на прозорците. Защо не и тази година? Стига през януари да ви се мият прозорци, разбира се.

Елхата, снежният човек или обемните кутии с подаръци, нарисувани с водни бои изглеждат закачливо и весело.

Стъклените играчки

Стъклените коледни играчки по усещане са сходни с настроението, което създава истинското коледно дърво – класност, един по-особен уют, чиста красота.

Венецът

Венецът на входната врата е задължителен за всяка година. Също като цветните лампички – независимо къде са поставени – дали на някое дръвче в домовете с двор, по мебелите в трапезарията или на елхата.

Влакът

Тази година особно популярен акцент към коледната украса у нас е влакчето – детайл, който Мелания Тръмп добави към украсата на Белия дом.
Остава и тенденцията за вкючване в коледната украса на плюшени играчки, мода въведена от Джаки Кенеди.

И, въпреки че във Фейсбук особена популарност добиха картинките на елха с предпазни маски и ръкавици – ние не ви препоръчваме тази идея, ако искате поне по Коледа да се абстрахирате от Ковид-темата.

За сметка на това обаче, в условията на коронавирус изолация може да освободите въображението си и да сътворите нещо лично ваше, за което не се е сетила нито Джаки Кенеди, нито Мелания Тръмп, нито учителката от началното.

Източник: dnews.bg

 
banner
banner
Петя Митева