Начало » Общност » „Политикът, пистолетът и парите” – интервю с премиера Борисов

„Политикът, пистолетът и парите” – интервю с премиера Борисов

„Банковата ни система е толкова стабилна, че престъпни машинации и рухване на банки, като след промените и когато социалистите бяха на власт, са невъзможни“, казва българският министър-председател Бойко Борисов в интервю със заглавие „Политикът, пистолетът и парите” на дългогодишния кореспондент за Балканите на вестник „Франкфуртер алгемайне цайтунг” Михаел Мартенс. Интервюто е цитирано от „Дневник” с уточнението, че е правено в началото на октомври.

Борисов определя себе си като успешен политик с провален личен живот и обяснява, че „в България отдавна има черен пазар за компромати”. „Работя 20 часа на ден, докато враговете ми опитват да ми спретнат скандали. Някои от опонентите ми, които работят за президента Румен Радев, са бивши тайни агенти, хора от тези среди или деца на страхотни шпиони, офицери от руската военна разузнавателна служба”, казва премиерът Борисов.

Без да оспорва автентичността на снимките от спалнята в резиденция „Бояна”, министър-председателят обяснява, че парите, златото и оръжието са резултат от по-късна обработка на кадрите.

В интервюто Борисов отново свързва антиправителствените протести с бизнесмена Васил Божков. Попитан за етиката на оценката за протестиращите като „дистанционно контролирани инструменти на олигарх в изнание”, Борисов казва, че в „законно подслушани” от прокуратурата разговори самият Божков се е определил като контролиращ протестите.

Превод на интервюто е публикуван и във ФБ-профила на премиера Бойко Борисов.

 
banner
banner
Петя Митева