Начало » Общност » Петима медици от Варна заразени с Covid-19 са в много тежко състояние

Петима медици от Варна заразени с Covid-19 са в много тежко състояние

Четирима лекари и медицинска сестра са в тежко състояние и в се намират в интензивни отделения. Това заяви в предаването „Зала Пленарна” по Дарик областният управител на Варна Стоян Пасев, който добави, че около близо 40 % от медиците в морския град са боледували от коронавирус.

„Легла има достатъчно в болниците, хотелиерите също могат да предложат 2500 легла, но там няма кой да обслужва пациентите”, коментира Пасев.

 

Тази сутрин във всички болници в региона е имало общо 30 свободни легла. Ако броят на хоспитализираните нарасне в някои здравни заведение процентът на леглата за пациенти с коронавирус може да бъде увеличен на 35 % и дори на 50 %, тъй като във Варна няма възможност да се определи „чиста болница” за пациенти без Ковид.

 

За децата на медици и полицаи, които са на първа линия, вероятно ще бъдат разкрити групи в ясли и градини.

 

Пасев призна, че има големи закъснения при връчването на предписания за карантина заради големия брой заболели инспектори на РЗИ.

 

Областният управител призова повече хора да се включат в кампанията за даряване на кръвна плазма. Много от изявилите желание да се включат в нея обаче нямат достатъчно антитела. Досега само 22 души са отговорили на условията за даряване на плазма.

 

Мерките, които се въвеждат със заповед на здравния министър от 23:30 ч. на 27 ноември до 21 декември, на местно ниво могат да бъдат затегнати, но не и отхлабени, каза още Стоян Пасев.

 

Засега не е обсъждан вариант Синята зона във Варна да стане безплатна по време на извънредната обстановка.

 
banner
banner
Петя Митева