Начало » Общност » Личен лекар от Варна в ковид обстановката: Провеждам по 120 телефонни разговора на ден

Личен лекар от Варна в ковид обстановката: Провеждам по 120 телефонни разговора на ден

Досега няма изработен единен протокол за лечение на пациентите с коронавирус, няма яснота и кой ще замества личните лекари, ако излязат в карантина, или влязат в болница заради зараза с КОВИД-19.

Това коментира за Радио Варна д-р Каролина Златева – председател на сдружението на общопрактикуващите лекари във Варна. По думите й вече се усеща голям натиск и върху личните лекари. Само за ден през кабинета й преминават над 70 пациенти, близо двойно повече са и телефонните консултации.

Д-р Златева смята, че антигенните тестове трябва да станат безлимитни, но не трябва всеки от нас да си ги купува и да се тества сам, защото е добре да го направят специалистите, които познават начина на вземане на пробата.

Антигенният тест трябва да се прави в определен период от заболяването. Когато пробата се вземе след 7-8-ия ден от началото му, има вероятност резултатът да е отрицателен, а пациентът да е болен, каза д-р Златева. Според нея не е удачно джипитата да взимат проби, за да не се смесват потоците, тъй като има многохронично болни пациенти.

 
banner
banner
Петя Митева